Папа Фрањо пензионише најекстремније хрватске бискупе

Jutarnji.hr
Папа Фрањо пензионише најекстремније хрватске бискупе

Ватикан је у највећој мјери утицао на бенигно интониране овогодишње божићне поруке хрватских бискупа, међутим у идућих шест мјесеци очекују се најважнији потези папе Фрање који би могли стубоком промијенити односе унутар Хрватске бискупске конференције, открива Јутарњи лист.

Од Фрање се очекује да - према правилима Канонског права - можда већ до католичког Ускрса 2014. пензионише групу бискупа који редом припадају десној струји ондашње Цркве, наводи Jutarnji.hr.

У идућих 12 мјесеци у пензију одлазе четворица бискупа: крчки бискуп Валтер Жупан, бискуп госпићко-сењски Миле Боговић, бискуп шибенски Анте Ивас, као и војни ординариј Јурај Језеринац.

Валтер Жупан је већ у августу прошле године од папе Фрање затражио одрекнуће од службе, а у предстојећим мјесецима исто ће направити Боговић, Језеринац и Ивас.

Формално-правно они су то дужни направити када напуне 75 година, али овај случај повлачи не само кадровске, него и пуно важније политичке импликације. Сва четворица старих бискупа неупитни су десничари и припадници, изразито доминантног, национално-конзервативног крила у Хрватској бискупској конференцији. Миле Боговић је дуже од деценије био најгласнији црквени опонент ондашње љевице и либерала, иако је у задње вријеме постао нешто умјеренији у јавним наступима. Јурај Језеринац је дуго био најекспониранији критичар 'комуниста', због чега је бивши предсједник Стипе Месић од Ватикана тражио да некако примири тог радикалног војног ординарија. Шибенски бискуп Анте Ивас јавно је подржао оптужбе десних бранитељских удружења против владе Ивице Рачана, а у јавности се хвалио пријатељством с Марком Перковићем Томсоном, десничарском музичком иконом. Валтер Жупан најгласнији је заговорник законске забране абортуса.

Папине одлуке нестрпљиво се ишчекују и у ХБК-у, што је ових дана у неформалном разговору потврдила особа блиска Бискупској конференцији. У територијалном погледу није небитан податак да слиједи промјена чак тројице бискупа с југа Хрватске на којем традиционално доминирају поборници десне струје. Зато ће Фрањина одлука о томе ко ће замијенити Жупана, Иваса и Боговића прецизно показати ватиканско гледање на потезе ондашњих бискупа, али још више на оно што Папа тражи од Католичке цркве у Хрватској.

'Све ће постати прилично јасно већ када око Ускрса на југу добијемо првог новог бискупа. Не желим спекулисати с именима кандидата, али прилично је извјесно да је могуће очекивати долазак бискупа умјеренијих ставова. Притом будимо прецизни - ни убудуће између бискупа неће бити разлика у моралним питањима као што су абортус и еутаназија, а посебно хомосексуални бракови, али реално је именовање нових чланова ХБК који ће заступати умјереније ставове у политици', сматра саговорник Јутарњег листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана