Овдје је отпочео усташки геноцид над Србима у НДХ

Агенције
Овдје је отпочео усташки геноцид над Србима у НДХ

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа на спомен-подручју Гудовац у уторак је одата почаст жртвама првог масовног усташког злочина над Србима у бјеловарском крају 28. априла 1941, дакле 18 дана након успоставе НДХ.

Припадници тадашње Сељачке заштите, преображени у усташку јединицу, по налогу једног од челника усташког режима Еугена Диде Кватерника дан раније ухватили су 200 мјештана села у околици Бјеловара те су их сљедећег јутра стрељали у Гудовцу, преноси index.hr.

Одавању почасти жртвама присуствовали су, између осталих, предсједник Српског националног вијећа и СДСС-ов саборски посланик Борис Милошевић, потпредседник СДП-а и саборски посланик Рајко Остојић, као и представници жупаније и града Бјеловара.

Милошевић је напоменуо да је до злочина у Гудовцу дошло ни мјесец дана након проглашења НДХ 10. априла 1941, да су већ у првим недјељама усвојени расни закони и отворен први логор, а у Гудовцу се догодио први организовани масовни злочин.

- Убијени су људи, Срби, сељаци из Гудовца и сусједних села. Тај злочин није било случајан и означио је почетак злочиначке геноцидне политике. Важно је да се овде окупљамо и говоримо о томе, јер наша стварност је таква да имамо јаке и гласне снаге које негирају овај злочин и усташку НДХ - нагласио је.

Остојић је невероватним оценио да су се још пре 80 година људи убијали само зато што су другачије вероисповести.

- Морамо подсећати наше младе, ученике и студенте шта се овде догодило и морамо бити начисто с тим да је тзв. НДХ највећа срамота у историји хрватског народа, нацистичка и фашистичка творевина с расним законима и зато смо данас овде. Овакво зло никада се не сме поновити - поручио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана