Осијек: Скинута табла са зграде Вијећа националних мањина

Агенције
Осијек: Скинута табла са зграде Вијећа националних мањина

Осијек - Непознати починилац у Осијеку је скинуо плочу са двојезичним, латиничним и ћириличним натписом са зграде у којој се налази Вијеће српске националне мањине.


Из осијечко-барањске полиције саопштено је да је плоча скинута јуче између 9.00 и 15.30 часова, те да трагају за непознатим починиоцем.

У истој згради дјелују и вијећа албанске, словачке, њемачке, бошњачке и мађарске националне мањине, а њихове плоче, које су, такође, двојезично исписане, није скинуте.

Двојезична плоча јуче је скинута и са зграде Хрватског завода за запошљавање у Вуковару, а претходно и са зграде Прекршајног суда.

Мање пластичне табле постављене су прије неколико дана на висини изнад три метра у Вуковару на зграде Жупанијског и Општинског тужилаштва, Жупанијског, Општинског и Прекршајног суда и на зграду Завода за запошљавање, али су већ двије скинуте.

Нови разговор противника ћирилице са премијером Хрватске Зораном Милановићем заказан је за понедјељак, 28. октобра, а на састанак је позван и предсједник Хрватске Иво Јосиповић.

Милановић је јуче рекао да на прошлом састанку са представницима такозваног штаба за одбрану Вуковара није постигнут никакав договор, већ да су само разговарали.

Штаб тражи да се Вуковар прогласи мјестом посебног пијетета и изузме од провођења закона по којем српско становништво у срединама гдје чини трећину има право на коришћење свог језика и писма, док хрватска Влада инсистира на досљедном спровођењу закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана