Осијек: Подигнута оптужница против Боре Ивановића за ратне злочине

Танјуг
Осијек: Подигнута оптужница против Боре Ивановића за ратне злочине

Осијек - У Осијеку подигнута оптужница против команданта бригаде ЈНА Боре Ивановића (69), за ратне злочине против цивила и ратних заробљеника почињене у Славонији.

Жупанијско државно тужилаштво, не наводећи његово име, у саопштењу тврди да је те злочине починио као командант 12. пролетерске механизоване бригаде ЈНА, јединица територијалне одбране Тординаца, Ћелија, Орловњака, Ернестинова, Ласлова, Антуновца и Палаче и добровољачких јединица из Србије, пренијела је Хина.

Хрватско тужилаштво га терети да је издавао наредбе за нападе и неселективна гранатирања ради освајања тих мјеста и етничког чишћења од несрпског становништва, знајући притом за злостављања, убијања и пљачкања која није спречио, иако је могао и свјесно је пристајао да њему подређене јединице наставе то да чине.

У оптужници се наводи да су њему подређене јединице приликом освајања Тординаца, усмртиле 22 цивила, 11 мјештана је прво злостављано у једној кући, а затим пребачено у логор Бегејци на подручје Србије.

Он се оптужјуе и да је командовао напад на Ћелије 7. јула 1991. године када су сви мештани били присиљени да напусте село, које су припадници територијалне одбране сусједних српских села опљачкали, а послије тога су артиљеријско-ракетне јединице ЈНА и територијалне одбране, вежбајући гађање, сравнили Ћелије са земљом.

Након окупације Ласлова, Орловњака, Ернестинова и Антуновца, између 4. септембра до децембра 1991, припадници њему подређених јединица убили су 21 цивила, пет мучили, а четворицу заробљених припадника Хрватске војске предали Аркановим добровољцима знајући да ће их они убити.

Тијела убијених бацили су у масовну гробницу у Ћелијама, а непосредно прије мирне реинтеграције, Боро Ивановић је лично дошао у Ернестиново и наредио да се тијела ископају и премјесте на још непознату локацију.

Потом су убили још три заробљена припадника Хрватске војске, од којих се за двојицу још не зна ко су, наводи се у оптужници Жупанијског државног тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана