Оружје из Сирије не може преко Хрватске

Танјуг
Оружје из Сирије не може преко Хрватске

Загреб - Супстанце за израду хемијског оружја из Сирије ипак неће бити прекрцаване у хрватским водама, него највероватније негдје у Италији", изјавио Зоран Милановић.

Премијер Хрватске је, како преноси хрватски портал "Индекс", рекао је да је Хрватска прекасно примила захтјев за претовар хемијских супстанци.

Сматра, како се наводи, да је јавност рационално реаговала када је објављена могућност да тај посао буде обављен управо у хрватским тертироијалним водама.

Наводи се да два брода, дански и норвешки, чекају на Кипру одобрење да преузму дио сиријског хемијског оружја који из те земље мора бити уклоњен, а уништиће га САД у међународним водама на броду ратне морнарице.

САД су, наиме, пристале да се побрину за уништење прекурсора али челници нордијских земаја, које учествују у акцији, засад не знају како ће контејнери бити претоварени на тај брод.

"Тренутно је мој задатак да припремим људе за превоз хемикалија из Латакије према још непознатом одредишту", изјавио је Торбен Микелсен који предводи ту операцију, наводи портал.

Капетан норвешког брода Пер Ростад је изјавио да "превоз хемикалија у оваквим размјерама још није виђен", додавши да су актери ове операције "добро увјежбани и припремљени".

Два теретна брода, од којих је један стигао у суботу у Лимасол, превози ће највише 500 тона хемикалија рекао је дански хемичар Бјорн Шмит, који учествује у тој операцији.

Иначе, предвиђено је да сиријска војска и OPCW ће прије укрцавања ставити хемикалије у контејнер које ће запечатити опремом GPS-ом.

Шмит је члан тима цивилних стручњака на бродовима и на теретним бродовима да би спречили евентуалне инциденте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана