Орбан својата Хрватску територију: Ријека - Мађарска до мора

Танјуг
Орбан својата Хрватску територију: Ријека - Мађарска до мора

ЗАГРЕБ - На споменику који је поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума отворио мађарски премијер Виктор Орбан налази се и натпис који говори о томе да Ријека припада Мађарској, пише хрватски портал Индеx.

 

 

 

Како наводи портал, Орбан је споменик отворио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке, а међу спомен-плочама, уз мапу "велике Мађарске", налази се и плоча на којој пише "Фиуме - тенгерре магyар", што значи "Ријека - Мађарска до мора".

Тријанонски споразум потписан је недуго након Првог свјетског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске знатно смањена мађарска територија.

Орбан се пошетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је објавио мапу "велике Мађарске", која обухвата хрватске територије све до Ријеке и Далмације, али и дијелове Србије и Румуније.

Ријека је постала дио Мађарске 1868. године споразумом под називом Ријечка крпица.

На крају говора, у којем је навео да су велики дијелови мађарске територије "насилно отцијепљени", Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта "велике Мађарске" и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фацебоок налогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана