Оцијена уставности статута Вуковара

Танјуг
Оцијена уставности статута Вуковара

Загреб - Влада Хрватске поднијела захтјев за покретање поступка оцијене уставности вуковарског статута, недавно измјењеног на седници градског вијећа, на штету права мањина.

Хрватско Министарство управе обуставило је у новембру примјену спорног члана статута града Вуковара, којим је почетком тог мјесеца подручје града изузето од примене двојезичности, тј. од истицања натписа на улицама и институцијама исписаних и ћирилицом.

Ту обуставу тражило је Вијеће српске националне мањине Вуковара.

Друге измјене, које се тичу проглашења Вуковара мјестом посебног пијетета, нису оцијењене као спорне.

Министарство је одлуку прослиједило хрватској влади да је, у року од 30 дана, упути Уставном суду, уз захтјев за оцијену сагласности с Уставом.

Статут Вуковара измјењен је гласовима одборника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права "Анте Старчевић" (ХСПАС), који су и предложили да службени језик у Вуковару буде хрватски, а писмо латинично.

Измене Статута су најављене послије протеста током септембра када су са зграда јавних установа и државних институција у том граду насилно скидане и ломљене табле исписане ћирилицом.

Те протесте организовао је штаб за одбрану хрватског Вуковара, организација која се бори против ћирилице.

Штаб је недавно објавио и да је скупио потписе за организовање референдума о двојезичности на којем би предложио да се употреба мањинског писма дозволи само у срединама у којима припадници националних мањина чине више од 50, а не 30 одсто становништва, како је сада уређено.

Хрватске власти најавиле су да ће уставним промјенама спријечити расписивање референдума којим би се ограничила права мањина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана