Нове хрватске ријечи “костолом”, “женска мијена”, “удна туљица”…

Агенције
Нове хрватске ријечи “костолом”, “женска мијена”, “удна туљица”…

Загреб - Можете ли да претпоставите шта значи ''срчана стезница'', ''костолом'' или ''удна туљица''?, преносе агенције.

Хрватски доктор Владимир Локнар објавио је у Загребу “Рјечник латинског и хрватског језика”, у којем се налази 20.000 појмова с циљем да на “новокроатски” језик преведе неке латинске медицинске појмове.

У том рјечнику могу се уочити потпуно нови језички појмови.

Тако је ангина пекторис - “срчана стезница”, фрактура је преведена у “костолом”, менопауза је “женска мијена”, док ће се за кондом у Хрватској од сада говорити “удна туљица”!

Удна туљица је објашњена као “алатка за смиривање и рјешавање напетих и комплексних ситуација која једној страни помаже да се усрећи, а другој да буде срећена”.

Према тврдњама аутора “Ријечника латинског и хрватског језика”, кондом није више кондом или гумица која се навлачи на уд.

Сада је то “удна туљица која је направљена од прозирне гуме навлажене неком вазелинском отопином да не пуца приликом навлачења у заносу током полног чина”.

На Хрватском ДОП Магазину већ се може видјети приједлог да се вођење љубави послије објављивања овог “Ријечника” преведе као “усљедбена тјелоспојка”.

Тако је тежња ка стварању нових ријечи које немају страни или “погрешни”, “комшијски” призвук поново изазвала бурне реакције, од критике до исмијевања.

Ово долази само годину дана након што је конкурс хрватског часописа “Језик” - на коме је интернет емотикон постао “осјећајник”, флоскула “испразница”, а аутомат за наплату паркинга “паркомат” - изазвао сличне реакције, махом од генерације која је стасала на интернету и која у свакодневном говору користи огроман број англицизама.

Познато је да је деведесетих година, за вријеме власти Фрање Туђмана, каиш постао “околотрбушни панталодржач”, бицикл “међуножно гурало”, бомба “разнорница”, хеликоптер “зракомлат”, шљем “главобран”, олук “околокућно водопишало”, а порно филм - “блудосликопис”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана