Николић и Дачић потврдили да долазе у Загреб на славље

Агенције
Николић и Дачић потврдили да долазе у Загреб на славље

Загреб - Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић потврдили су долазак у Загреб 30. јуна на прославу уласка Хрватске у Европску унију, објављено је данас у Загребу, преносе агенције.

Свечаности ће присуствовати и предсједник и премијер Косова Атифете Јахјага и Хашим Тачи, као и остали високи званичници држава у региону, најавио је на конференцији за новинаре предсједник радне групе за обиљежавање приступања Хрватске ЕУ Томислав Саућа.

Упитан да ли је долазак Томислава Николића дефинитиван, Саућа је одговорио да је за њега испуњен регистрациони образац.

- Ми сматрамо то службеном потврдом и веселимо се свима који ће доћи - рекао је Саућа.

Он је објавио да је досад долазак потврдило 120 страних гостију из држава ЕУ и региона од којих 16 предсједника и 15 премијера, међу њима и њемачки канцелар Ангела Меркел.

Саућа је рекао да су од гостију из региона долазак потврдили предсједник и премијер Србије, предсједник и премијер Косова, као и предсједник и премијер Црне Горе Филип Вујановић и Мило Ђукановић.

Из БиХ долазе чланови трочланог Предсједништва Небојша Радмановић, Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, а из Македоније предсједник Дрдје Иванов.

Од шефова држава чланица Европске уније долазак су засад потврдили председници Румуније, Грчке, Италије, Литваније, Словеније, Кипра и Чешке, као и предсједници Европског савјета, Европског парламента и Европске комисије.

Централна прослава хрватског приступања одржава се на Тргу бана Јелачића у Загребу 30. јуна.

Програм за грађане на главном загребачком тргу почиње у 21 час, док ће централни дио свецаности почети два часа касније када ће се грађанима обратити премијер Зоран Милановић и предсједник Иво Јосиповић.

Обратиће се и предсједници Европске комисије, Европског савјета и Европског парламента.

Послије поноћи ће на граничном прелазу са Србијом, Бајакову, бити откривена табла с натписом ЕУ, док ће на граничом прелазу са Словенијом, Брегани бити скинута табле на којој пише “царина”.

Та два догађаја моћи ће уживо да се прате на видео биму на Тргу бана Јелачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана