Невријеме у Хрватској однијело један живот

Aгенције
Невријеме у Хрватској однијело један живот

Загреб - Јако олујно невреме погодило је Хрватску и изазвало хаос у више градова. Једна особа је погинула, а најмање 20, међу којима двоје тешко, је повријеђено.

Оркански ветар, чија брзина је достизала и 220 километара на сат, је чупао стабла, рушио зидове и изазвао саобраћајни колапс у Загребу.

Закрчена је и Ријека, док је у Лици пао снијег. Како незванично јавља "Јутарњи", у Вараждину је једног мушкарца убило дрво, док у Ријеци има двадесетак повређених, од којих се двоје бори за живот.

У Опатији је грана пала на дјецу у школском дворишту, троје је повријеђено.

Због ноћашњег јаког невремена све дежурне екипе су на терену, а јавна ватрогасна станица града Загреба током ноћи и јутра имала је око стотинак интервенција, а метеоролози су издали "црвену узбуну" за подручје Истре, Кварнера и подвелебитског канала.

Олујни вјетар срушио је и дио главне зграде старог Паромлина, а урушавање пријети и остатку једног од најважнијих загребачких споменика индустријске архитектуре, па су упућене полицијске и ватрогасне екипе, као и службеници Канцеларије за управљање хитним ситуацијама.

Велико невријеме погодило је и Ријеку и околину. Због јаке буре и невремена које је захватило шире ријечко подручје, школама су стигле препоруке да не одржавају наставу поподне, поготово што три школе, због олујног невремена, имају проблема с кровом.

У Центар за хитну медицину примљено је више теже повређених особа, а од тога су двије особе у стању животне опасности. Локални портал кварнерски.цом јавља да су у питању два радника која су пала са скеле, са висине од осам метара. међутим, и сам центар је током невремена оштећен.

Такође, дио града синоћ је остао без струје, а многи још увијек нису добили електричну енергију. У Опатији је сповређено троје основаца, када је на њих пала одломљена грана.

Орканска бура од синоћ дува на ширем подручју Ријеке, па су ватрогасци током ноћи и јутрос због срушених стабала, бандера и других интервенција на терен излазили више десетина пута, а јутрос је на Крчком мосту забиљежн и најјачи удар буре од чак 220 километара на сат.

Према подацима ријечке Јавне ватрогасне службе, оштећено је доста аутомобила и прозора, а има и оштећених кровова. Грађанима се препоруча да се по граду не крећу без нужне потребе, да не отварају прозоре и да стрпљиво чекају долазак ватрогасаца.

С друге стране, на сјеверном Велебиту пао је снијег. Метеоролози кажу да је на Завижану пало осам центиметара снијега, с тим да олујни вјетар ствара и сњежне сметове, на неким мјестима и више од пола метра.

Олујни вјетар, који је повремено достизао снаку и орканских удара, проузроковао је кварове и у Подгорју. Без струје је више кућа на подручју Барић Драге.

Метеоролози међутим кажу да ће облачно вријеме с падавинама, веома вјетровито и хладно трајати током цијелог дана и да ће захватити цијело подручје Хрватске. За подручје Истре, Кварнера и подвелебитског канала, Државни хидрометеоролошки завод је због орканске буре издао црвени, највећи степен упозорења, док је наранџасто упозорорење због сјеверног ветра издато за Лику, Сплит и Загреб.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана