Неће бити референдума о ћирилици

Танјуг
Неће бити референдума о ћирилици

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је поново да антићириличног референдума неће бити јер је то, како је рекао цивилизацијско питање опстанка Хрватске.

Референдумом о ћирилици би једно право било неповратно узето.

Неће га бити. То је све што могу рећи у овом тренутку. Неће се догодити. Ми ћемо преузети одговорност да га не буде. Ту врсту ципеларења не допуштам. То су неке од темељних вредности на којима ово друштво и држава грађана почива, и то нећемо дозволити. И није то никаква диктатура коју неки спомињу. То је управо одбрана темеља на којима почива демократија", прецизан је Милановић.

Упитан да ли постоји могућност да наступи уставна криза о којој говоре неки професори права, премијер је рекао да овдје није ријеч о уставној већ о вредносној кризи.

Ово је морална криза. И ту је улога политичара пресудна. Према томе, треба стати у заштиту права слабијих. Неки у овом тренутку на злокобан начин покушавају да искористе уставну рупу. Као да у једном тренутку дућан остане без свјетла, покваре се камере, благајница оде у тоалет, па сви помисле да могу красти. Упалићемо свијетла", поручио је Милановић у божићном интервјуу ријечком "Новом листу".

Потврдио да постоји начин да се и то заустави додавши да је то питање политичког ставе.

Уставни суд нема никакве везе, то је питање политике. Вјерујте ми, ја то нећу дозволити, да један број људи у овој земљи постојањем уставне рупе жели да злоупотреби институт референдума. Формалноправно, то је исправно, али политички, Сабор и владајућа коалиција томе ће се супротставити. То је питање цивилизацијског опстанка Хрватске. Но пасаран! Референдумом о ћирилици једно би се право неповратно узело. Е, то неће проћи!", навео је Милановић.

На питање да ли око свега тога има притисака или сугестија споља с обзиром на то да је и предсједник најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко ретерирао у својим наступима након "пацки својих европских колега", Милановић тврди да не функционише и најављује борбу са Европском комисијом, односно неким њеним члановима који су склони егзибицијама.

"Добродошла је подршка евопских колега, али то је споредно. Ово је наша борба. А што се тиче Карамарка, ко би знао што тај човјек заговара. Проблем је врхушке ХДЗ-а што је састављена од непринципијелних калкуланата који не вјерују у ствари око којих се тренутно води један мали културни рат. Људи из удружења 'У име обитељи" су прилично тврди вјерници, не слажемо се, друкчије смо васпитани, али ХДЗ-овци су просто паразити…", рекао је Милановић.

Говорећи о двогодишњици владе, референдуму о браку, ћирилици и другим питањима која муче Хрватску, Милановић је синоћ у интервјуу Хрватској радио телевизији потврдио да су то теме у којима његова влада свакодневно учествују, али је нагласио да се кабинет владе тиме уопште не бави.

Негативан став хрватског предсједника Иве Јосиповића и министарке спољних и европских послова Весне Пусић о заоштравњу односа хрватске према Европској уницији , Милановић је протумачио као страх, пренијели су хрватски медији.

"Људи се боје посљедица. Не бих никада учинио ништа да Хрватску непотребно изложим ризику", тврди Милановић.

А на питање да ли очекује да ће у наставку саборског засједања ипак доћи до измјена Устава, Милановић је рекао да не зна.

О приједлозима предсједника Јосиповића је рекао да је Предсједник Републике у уставним промјенама "има симболичку улогу", а да је Устав политички договор који не могу да постигну ни предсједник ни уставни стручњаци, већ Сабор.

Јосиповић је, наиме, раније рекао да није сигуран да Устав није дошао у једно стање дебаланса, односно да је одређена материја пренормирана, а нека поднормирана, да вријеме није прегазило неке одредбе и да ће се у будућности отворити питање једне, како је рекао, цијеловите уставне ревизиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана