Наставља се рат против ћирилице у Хрватској: Разбијена спомен-плоча Андреји Петковичу

СРНА
Наставља се рат против ћирилице у Хрватској: Разбијена спомен-плоча Андреји Петковичу

Ријека - У Ријеци је разбијена спомен-плоча посвећена македонском просвјетитељу, пјеснику, лингвисти и дипломати Андреји Петковичу, а на табли је био двојезични натпис.

Мотиви и починилац овог вандализма нису познати, али се може претпоставити да је ријеч о новом случају “обрачуна са ћирилицом”, будући да је уз латинични, на плочи био и ћирилични натпис, преноси ријечки “Нови лист”.

Спомен-плоча Андреји Петковичу постављена је Трпимировој улици у  априлу прошле године. Ријеч је о личности која је оставила траг у ријечком друштвено-политичком животу обављајући дужност царског руског конзула од 1873. до 1892. године.

Петкович је родом из Велеса у Македонији, а студирао је у Санкт Петербургу, одакле је дошао у службу руске државне управе. Послат је у Ријеку као конзул у вријеме најснажнијег развоја и значења тог града у европским размјерама.

Почасни конзул Македоније у Ријеци Горан Калогјера рекао је да је информацију о скрнављењу спомен-плоче добио од предсједника Македонског културног друштва “Илинден” Илије Христодулова.

“Сугерисао сам да не оглашавамо у јавности  све док се не утврди да ли је ријеч о намјерном чину вандализма или случајном оштећивању”, истакао је Калогјера.

Он вјерује да ће починилац овог кривичног дјела бити пронађен.

“Спомен-плоча Андреји Петковичу је споменик културе на коме су текстови писани латиницом и македонском ћирилицом. Уколико је плоча намјерно разбијена, онда је то дјело болесног и неписменог ума који не зна читати ни латиницу ни ћирилицу. Ако је ријеч о намјерном чину, онда га до краја треба истражити”,закључио је Калогјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана