Надан Видошевић у сликама пет милиона евра

Aгенције
Надан Видошевић у сликама пет милиона евра

Загреб - У тајном бункеру виле ухапшеног бившег предсједника Привредне коморе Хрватске Надана Видошевића налази се колекција слика вриједна најмање пет милиона евра, разне скупоцјене скулптуре и ловачки трофеји.

Хрватски медији објавили су фотографије тајног бункера Видошевићеве виле, иако је тај објекат под сталном полицијском заштитом. Слике Влахе Буковца набацане су у некој кутији, јер готово 200 метара квадратних бункера као да није било довољно за све то. То је највреднија колекција у Хрватској.

Медији наводе да је у тајном бункеру пронађено и платно "Богородице са дјететом" за којом је хрватска полиција трагала 19 година. Полиција, како се наводи, сумња да је дјело вриједно 700.000 евра годинама висило на зиду неког од објеката дугогодишњег предсједника Привредне коморе Хрватске прије него што је пронађено у Сплиту.

- Врати слику "Богородице с дјететом" - била је порука коју је полиција прије годину слала једном, како се наводи, хрватском тајкуну.

Међу ловачким трофејима најупечатљивији је велики бијели медвјед, што показује да је Видошевић био један од ријетких ловаца Хрватске који је имао прилику ићи у лов на поларног медвједа.

Три етаже виле Надана Видошевића, најдуговјечнијег шефа ХПК-а у Загребу, изнутра изгледају нестварно. Вила од хиљаду квадрата више личи на дом неког мултимилионера са Волстрита него на кућу државног службеника или министра. И сва та раскош, која је видљива на први поглед, није све. Практично свака соба има сопствени тоалет, у кући их је чак 25. У приземљу је теретана, пред којом би се могао постидјети готово сваки загребачки фитнес центар. Ту су и базен, дворана, сауна и вински подрум.

Раскошна вила

Иначе, највреднија хрватска слика украдена је у ноћи 29. децембра 1993. из Регионалног завода за заштиту споменика у Сплиту. Те вечери лопов је онеспособио аларм, а у Заводу је остао само рам. Готово двије деценије трајала је потрага полиције за сликом. Слика Богородице је иначе дјело непознатог аутора, која датира из 16. вијека. Позивајући се на незваничне изворе, медији наводе да полиција већ неко вријеме покушава да открије везу између нестанка вриједне слике и Видошевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана