На протесте против ћирилиће иду уз музику српских фолк пјевачица

Aгенције
На протесте против ћирилиће иду уз музику српских фолк пјевачица

Загреб - Хрватски министар за питања бораца Предраг Матић изјавио је да вуковарским ветеранима смета ћирилица на таблама, али не и српске фолк пјевачице које наступају у Вуковару.

Он истиче да је "рупа у логици" да се једно писмо, које је и хрватско, проглашава српским, а музика која је изворно потекла из Србије слуша као да је најаутентичнији хрватски фолклор.

Матић је рекао да у вуковарским кафићима никоме не сметају српске фолк пјевачице које су, као и ћирилица, "симбол рата", али их нико "тако не жели перципирати".

Он сматра да проблем Вуковарчана није ћирилица, већ мала улагања и велика незапосленост. "Нажалост, мало којем Хрвату у Вуковару не треште цајке из аутомобила и то док иду на протест против ћирилице. Међутим, код многих Вуковараца, који не протестују због страначко-идеолошких мотива, ћирилица је тек повод за размишљање о многим другим проблемима који тиште град", рекао је Матић за "Јутарњи лист".

Он каже да је такозвани Штаб за одбрану хрватског Вуковара можда своје противљење ћирилици започео као "емоционално окупљање незадовољних грађана", али је врло брзо постао политичко удружење.

Матић је рекао да Штаб тему која је ствар поштовања Уставног закона претвара у политикантско питање, мјесецима инсистира на њему и стање у Вуковару доводи до крајње напетости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана