МУП Хрватске ухапсио 22 особе по налогу ЕУ

24сата.хр
МУП Хрватске ухапсио 22 особе по налогу ЕУ

Загреб - У Хрватску је из Њемачке стигао налог за хапшење бившег шефа Удбе Јосипа Перковића због ликвидације директора Ине Стјепана Ђурековића.

Директор полиције Владо Доминић потврдио је како је налог стигао у понедјељак.

- По налогу нећемо поступити јер је дјело почињено прије 2002. године - рекао је Доминић, а преносе 24 сата.

МУП Хрватске је с првим даном хрватског чланства у ЕУ запримио 84 европска налога за хапшење, од чега је привела 22 особе, док се према њих 19 неће ни поступити јер је дјело почињено прије 2002. године.

Њемачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организовању ликвидација хрватских дисидената у емиграцији током комунистичког режима међу којима и бившег директора ИНА Стјепана Дјурековића.

Хрватски сабор је, наиме, прошле седмице усвојио измјену Закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима с чланицама ЕУ који је ступио на снагу 1. јула.

У Закон је тада унијета “спорна” одреба да се европска потјерница може односити само за кривична дјела прије августа 2002. године, што је изазвало велику пажњу јавности.

Иначе, опозициона Хрватска демократска заједница је напустила сједницу Сабора када је изгласавана поменута одредба, а њен лидер Томислав Карамарко је рекао да ће измјењени закон имати далекосежне штетне посљедице за Хрватску.

Доминић због трајања процедуре није могао да каже нешто више о особама и дјелима која се спомињу у тим налозима.

Министар полиције Ранко Остојић је истакао да је 22 приведених доказ да ће Хрватска испуњавати своје обавезе по европском налогу за хапшење.

Хрватска полиција је уочи прославе поводом прикључења Хрватске ЕУ заплијенила 12 аутоматских пушака и ухапсила мушкарца са импровизованом експлозивном направом.

Министар Ранко Остојић је на конференцији за новинаре похвалио полицију за беспрјекорно одрађено обезбјеђење прославе која је прошла без инцидената.

Међународном полицијском сарадњом разбијен је кријумчарски ланац оружја из БиХ и заплијењено 12 аутоматских пушака, рекао је начелник Управе криминалистиче полиције Витомир Бијелић.

Бјелић је казао да се још истражују мотиви 45-годишњака ухапшеног у петак с импровизованом експлозивном направом и 200 грама ТНТ експлозива.

- Та експлозивна направа је по својој природи била спремна, да тако кажем, за употребу. У овом тренутку не могу калкулисати у вези са мотивом. Али морам да напоменем да нисмо дошли до чињеница које би директно повезивале осумњиченог с угрожавањем централне прославе на Тргу бана Јелачић, рекао је Бијелић.

Он је, међутим, додао да је криминисталистичка истрага у току и да ће сасвим сигурно дати одговор на то питање.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана