МУП Хрватске: Туристи из БиХ су добродошли, полиција им неће пребројавати евре

Anadolija
МУП Хрватске: Туристи из БиХ су добродошли, полиција им неће пребројавати евре

Загреб - Хрватско Министарство унутрашњих послова данас је представило услове за прелазак границе Републике Хрватске од 1. јула ове године, кад та земља постане чланицом Еуропске уније.

Министар унутрашњих послова РХ Ранко Остојић са сарадницима подсјетио је како се за грађане БиХ, с којом је граница хрватске најдужа, у пракси неће ништа промијенити, осим што ће бити потребно да посједују биометријске пасоше или визе уколико имају старију путну исправу, јавио је дописник агенције Анадолија.

На биометријској путовници за грађане земаља из регије инсистирала је ЕУ, не Хрватска, јер се хтио испоштивати донесени протокол о уласку у ЕУ грађана из земаља које нису чланице.

Такође су изнесени подаци о путним исправама које ће грађани БиХ, Србије, Црне Горе, Косова и Македоније морати имати да би несметано ушли у Хрватску.

Фотографија за све исказнице мораће бити без покривала за главу, осим у случају особа које покривало носе из вјерских или здравствених разлога, али неће смјети покривати образе, браду и чело.

Пограничне пропуснице моћи ће имати грађани Хрватске и БиХ који станују у дубини од пет километара од границе, издају се на пет година за грађане Хрватске од стране МУП-а БиХ, и обрнуто. Цијена исказница је 300 куна. Старе, жуте пограничне пропуснице БиХ, надлежна тијела ће без накнаде замијенити картичном, биометријском пропусницом.

„Нетачне су информације којима су бомбардирани грађани БиХ око тражења доказа да четверочлана обитељ мора имати хиљаду еура за прелазак границе. Сви знамо да је до 1. јула на граници са Словенијом најнормалније питање полицајца на граници, уколико сумња да грађани немају средстава за боравак у ЕУ или Словенији, о средствима за боравак. Тврдим да се ради о изузетку, кад полицијски службеници процијене да се ради о уласку особе која нема средстава за живот, односно боравак. То сигурно нису туристи из БиХ који су добродошли у Хрватску и којима полицајци неће пребројавати еуре", изјавио је министар Остојић.

Тренутно постоје два комплетна царинска прелаза с БиХ, на југу Бијача и на сјеверу Градишка, а отвориће се и трећи у близини Бихаћа уколико буде потребе за тим, речено је на конференцији.

„Представници РХ и БиХ у Бриселу су 19. јула потписали заједнички споразум о транзиту кроз неумски коридор до луке Плоче, гдје су поименце одређени погранични пријелази, имамо 20 сталних пограничних пријелаза. Грађани БиХ имат ће право на пограничну пропусницу и не мијења се ништа битно осим споменутог издавања пограничних пропусница", рекао је Златко Соколар, начелник Управе за границе.

„Гранична полиција БиХ и даље ће проводити споразум о несметаном транзиту кроз неумски коридор, односно ми за луку Плоче", закључио је Соколар.

Неће се промијенити режим на прелазима Клек и Затон Доли око Неума, што је посебно важно за грађане РХ који живе у том дијелу.

Соколар је изјавио да се на граничном прелазу Маљевац неће мијењати ништа осим биометријских пасоша за грађане БиХ.

У Србију, БиХ, Косово, Црну Гору и Македонију за коју још није потврђено, грађани Хрватске ће, као и сви грађани ЕУ, улазити само с личном картом.

„Грађани РХ не требају мијењати исправе након уласка у Еуропску унију, неће се мијењати нити један важећи документ и нема потреба за стварањем гужви", нагласио је министар Остојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана