Молебани у Никшићу и Подгорици, нада да ће владика и свештеници бити ослобођени

Срна
Молебани у Никшићу и Подгорици, нада да ће владика и свештеници бити ослобођени

НИКШИЋ/ПОДГОРИЦА - Протојереј Радојица Божовић поручио је након молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу да се народ у Црној Гори тренутно налази на распећу, али да ће вјера побиједити.

Протојереј Божовић рекао је да хапшење Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија подсјећа на хапшење Христово.

Он је изразио наду да ће владика Јоаникије и свештенство бити пуштени на слободу.

Молебан је служен вечерас и у Храму Христова Васкрсења у Подгорици.

Ректор цетињске Богословије протојереј Гојко Перовић позвао је вјернике да се у миру моле за владику Јоаникија и осам никшићких свештеника.

Он је након молебана позвао вјернике да се у миру разиђу из порте храма и да се вечерас у својим домовима моле да утамничени владика и свештеници буду ослобођени из притвора.

“А сутра ујутро на литургију, а навече на молебан са вјером у побједу истине и правде, над неправдом и насиљем”, поручио је отац Гојко Перовић.

Епископу Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу.

Они су притворени због литије Светом Василију Острошком у уторак, 12. маја, у Никшићу на којој се окупило више хиљада грађана, а која је прошла упркос забрани јавних окупљања.

Због хапшења епископа Јоаникија и свештеника СПЦ у више црногорских градова одржани су протести током којих је полиција Црне Горе примијенила силу према грађанима.

Хапшење владике и свештеника изазвало је реаговања у Републици Српској и Србији. 

Полиција у Пљевљима прекорачила овлаштења, у Никшићу и Андријевцу није

Савјет за грађанску контролу рада полиције у Црној Гори оцијенио је да су службеници Центра безбједности Пљевља у поступању према лицу чији су иницијали О.М. /21/ прекорачили овлаштења, због чега је дошло до повреде права, док су у Никшићу и Андријевици исправно поступили.
У саопштењу из Савјета за грађанску контролу рада полиције наводи се да је Савјет, по сопственој иницијативи, размотрио поступање полицијских службеника Центра безбједности Пљевља према О.М.

Из Савјета су истакли да им је начелник Центра безбједности Пљевља Драган Славуљ доставио сву тражену документацију и био у сталној комуникацији са њима.

То, сматрају у Савјету, потврђује ријешеност Управе полиције да се подржи свака провјера примјене овлаштења и да се не заташкава и не прикрива ниједан примјер евентуалног прекорачења овлашћења.

Савјет очекује, на основу анализа и препорука грађанског надзора, поступање унутрашње контроле полиције. Савјет је оцијено да су током одговарајућих обука полицијски службеници стекли довољно знања и искуства да савладају отпор без прекорачења овлашћења и наношења повреда што је у конкретном случају изостало.

“На видео запису је очигледно да полицијски службеници настављају са поступањем и онда када је престао сваки основ и смисао даље интервенције”, навели су из Савјета.

Савјет је, осим Пљеваља, поново размотрио и поступање полиције у Никшићу и Андријевици и, узмијајући у обзир све дате околности и чињеницу да су се окупљени оглушили на сва упозорења и наређења, оцијењено је да су се неспорно стекли услови за примјену средстава принуде, па су одлуке о томе биле основане и исправне.

Из Савјета су поручили да ће пажљиво размотрити сваки навод о прекорачењу полицијских овлашћења.

На сједници је констатовао да су одређене оцјене Савјета у вези те материје биле предмет бројних политичких манипулација, посебно поводом догађаја у Пљевљима, са циљем да се оспори објективност и кредибилитет, али и да се нанесе штета институционалном оквиру и капацитетима Црне Горе.

“Савјет је одбацио такве приступе и покушаје са опредјељењем да настави са непристрасним радом и оснажи укупан друштвени дијалог о владавини права и заштити људских права”, наводи се у саопштењу.

Савјет је размотрио и притужбе Центра за грађанско образовање и Друштва професионалних новинара Црне Горе које се односе на поступање службеника Центра безбједности Никшић према новинару Велиши Кадићу.

“Савјет се упознао са документацијом коју је доставио начелник Центра безбједности Никшић, а која укључује записник о обавјештењу прикупљеном од грађанина који је потписао без уношења примједби и уз тражење примјерка за себе новинар Кадић и службену забиљешке полицијских службеника”, наводи се у саопштењу.

Савјет је одлучио да позове кадића да присуствује наредној сједници тог тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана