Митрополит Амфилохије: Власт у Црној Гори изазива и припрема грађански рат

Срна
Митрополит Амфилохије: Власт у Црној Гори изазива и припрема грађански рат

НИКШИЋ- Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије упозорио је данас да власт у Црној Гори својим поступцима изазива и припрема грађански рат.

Митрополит Амфилохије је рекао да је дошао испред суда у Никшићу да затражи опроштај од владике будимљанско-никшићког Јоаникија јер је, како је рекао, он требао да буде на његовом мјесту.

- Молим владику да ми опрости што је мојом кривицом постао епископ Епархије будимљанско-никшићке и мојом кривицом се укључио да брани светиње - поручио је митрополит Аффилохије, обраћајући се грађанима испред суда у Никшићу.

Митрополит је изразио наду да ће власт донијети нормалну и здраву одлуку и да ће пустити владику и свештенство.

Његово високопреосвештенство је нагласио да је он "ту главни кривац и ако неко треба да се суди, онда нема другога, осим митрополита, који је главни кривац за све што се дешава у цркви у Црној Гори од деведесетих година" прошлог вијека.

- Ја сам требао да будем тамо - рекао је митрополит, на шта је маса народа почела да кличе: "Сви, сви, сви!".

Код Основног суда у Никшићу на тротоарима се окупило више стотина грађана који држе иконе и прислужене свијеће, а острошки монаси изговарају молитву.

Епископу Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу.

Они су притворени због литије Светом Василију Острошком у уторак, 12. маја, у Никшићу на којој се окупило више хиљада грађана, а која је прошла упркос забрани јавних окупљања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана