Митрополит Амфилохије: Литија против свих вируса који трују народ

Срна
Митрополит Амфилохије: Литија против свих вируса који трују народ

НИКШИЋ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да је овогодишња литија у Никшићу на празник Светог Василија Острошког посвећена борби против вируса који је завладао свијетом, као и против свих вируса који трују народ, а да данашњи кнезови мисле да су вјечни и непролазни па се окрећу против световасилијевског народа.

Говорећи испред храма Светог Василија Острошког по завршетку литије, владика Амфилохије је истакао да она траје 350 година, од времена Светог Василија, јер се народ увијек сабирао око њега.

"Није ово ни Амфилохијева, ни Јоаникијева, ни литија попова, већ Светог Василија. Поштујући мјере зауставили смо литије и донијели одлуку да овогодишња литија буде само у храму, али видјевши оволики народ нисмо могли да се одрекнемо световасилијевског народа", рекао је митрополит Амфилохије пред више хиљада Никшићана који су прошли улицама тог града.

Владика Амфилохије је нагласио да се Свети Василије увијек борио против "братомржње и богомржње".

"Свети Василије ратује против таквих вируса, као и вируса фашизма и комунизма и вируса који је завадио народ широм Европе", додао је митрополит црногорско-приморски.

Владика Амфилохије је поменуо полицајца Шћепановића који је напустио службу због литија у Црној Гори, као и војно лице Мрваљевића, и питао каква је то војска која "ратује против народа и литија световасилијевског".

"Овогодишња литија је посвећена борби против овог вируса који је завладао свијетом, као и против свих вируса који трују народ. Народ у Црној Гори био је престрављен и ја сам одрастао у том времену престрављености када је укинута вјеронаука, а успостављен марксизам и кренуле се подјеле међу људима", навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски у говору је поменуо и Косово и Метохију и отимање светиња Српске православне цркве у јужној српској покрајни.

"Највећа издају у историји Црне Горе била је оног дана када је ова власт признала /самопроглашено/ Косово као државу. Бранећи светиње у Црној Гори бранимо и светиње на Косову и Матохији и тиме враћамо образ и чојство", рекао је митрополит Амфилохије пред вјерним народом након световасилијесвке литије у Никшићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана