Мире се Обреновићи и Карађорђевићи?

Taнјуг
Мире се Обреновићи и Карађорђевићи?

Београд -- Крунски савјет династије Обреновић, поздравио је долазак Александра и Катарине Карађорђевић на гроб краља Александра и краљице Драге, и позвао их на помирење.

У саопштењу Крунског савјета династије Обреновић се наводи да су вијенце и цвијеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић.

Достарешина Крунског савјета династије Обреновић Видан Богдановић је рекао да је долазак Карађорђевића поводом обеиљежавања 110 година од смрти краљевског пара Обреновић корак напред за помирење двије краљевске породице.

Он је позвао представнике династије Карађорђевића да отпочне процес помирења.

Краљ Александар Обреновић и краљица Драга убијени су у Београду у мајском преврату 29. маја 1903. године, односно 11. јуна по сада важећем календару.

Они су прво сахрањени у старој Цркви Светог Марка, која је порушена током Другог свјетског рата, да би њихови земни остаци били касније пренијети у крипту новоизграђене Цркве Светог Марка, гдје су и данас.

Двије недјеље послије убиства, Уставотворна скупштина и Сенат изабрали су за краља Србије принца Петра Карађорђевића, прадједу принца Александра. Краљ Петар је крунисан је 21. септембра 1904. године у Саборној цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана