Милановић: Сами рјешавамо злочине

Taнјуг
Милановић: Сами рјешавамо злочине

Загреб - Премијер Хрватске поручио да ће Хрватска сама рjешавати евентуалне злочине почињене пре 2002. године.

Он је тиме одбацио критике да је прijедлог измjена Закона о правосудној сарадњи с државама чланицама Европске уније "кројен према једној особи".

- Ниједан закон, а нарочито не о међународној правној помоћи и спровођењу европског налога за хапшење не доноси се кројен према једној особи, нагласио је Милановић поводом, како је казао, неартикулисане и несмотрене критике политичких супарника да се измjене доносе због некадашњег челника тајних служби Јосипа Перковића.

Измjенама које је влада упутила у саборску процедуру предвиђено је да Хрватска од 1. јула поступа по европским потjерницама за кривична дjела почињена након 7. августа 2002. године.

Налог за хапшење се тако не би односио на Перковића кога њемачки суд терети за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, јер је он убијен 1983. године, преноси агенција Хина.

- Хрватски интерес је да оно што је било прије 2002. рјешавамо сами, а не преко других, трећих и четвртих главних градова, лобирањем и утицајем оних које у овом тренутку још не видим и не знам ко су. То озбиљна држава не ради, поручио је Милановић.

Премијер је подсјетио да је Хрватска имала Домовински рат у коме се, каже, "догодило пуно ружних ствари" и додао да ако неко треба да своди рачуне за то и спроводи поступке, то је "Хрватска, не неко трећи".

- Ако је било злочина, наш гријех, наш терет, наша обавеза, али нећу допусти да то раде трећи. С тим је доста, ту школу смо прошли и то је готово...", закључио је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана