Милановић: Референдума неће бити

Aгенције
Милановић: Референдума неће бити

Осијек - Премијер Хрватске Зоран Милановић поручио је да ће спријечити референдум о ћирилици. Милановић оцјењује да је референдум о дефиниција брака био само "камуфлажа" и "топовска припрема" за покушај расписивања референдума о правима националних мањина..


"Тај референдум, док сам је предсједник Владе, нека то добро чују, неће проћи" - поручио је Милановић.

Он упозорава да је покушај расписивања референдума о ћирилици - отворена дискриминација.

"До одређене тачке нешто се може толерисати, али када то прерасте у отворени анимозитет и третман мањине, која постаје мањина жтек кад постане већинаж, онда се ту не треба скривати иза Уставног суда" - истакао је Милановић.

Он је тако алудирао на став тзв. штаба за заштиту хрватског Вуковара да би мањина требала да има право на своје писмо само у оним срединама у којима је - већина, односно само тамо гдје има више од 50 одсто удјела у становништву.
 

Изјашњавање о ограничавању ћирилице?

Тзв. штаб за одбрану хрватскога Вуковара тврди да је прикупио довољан број потписа грађана за расписивање референдума, којим би практично могло доћи до укидања ћирилице у великом броју општина у Хрватској у којима живе Срби

рганизатори тврде да ће референдум бити одржан и надају се да ће Влада Хрватске, након потребне процедуре, "поштивати вољу хрватског народа".


Тзв. штаб за обрану хрватског Вуковара тврди да "не жели и да нема намјеру да угрожава ничија права", већ жели да "усклади хрватско законодавство са законодавствима напредних земаља ЕУ".

Према закону, за одржавање референдума потребно је сакупити више од 450.000 потписа - тада је могуће расписати референдум с циљем измјене члана Уставног закона о правим националних мањина, који регулше права националних мањина на равноправну употребу језика и писма.

Организатори тврде да то право припадници националне мањине треба да остварују када чине најмање 50 одсто становника јединице локалне самоуправе, државне управе и правосуђа, а не 30 одсто, како је регулисано уставним законом.

Потписе су почели прикупљати 17. новембра на око 2.000 пописних мјеста у цијелој Хрватској, у чему им је помагало око пет хиљада волонтера.

Политички аналитичари упозоравају да би само одржавање овог референдума, а поготово позитиван исход, могло да има тешке пољедице унутар самог хрватског друштва, као и за преостале Србе у Хрватској, али и да искомпликује односе Брисела и Загреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана