Милановић: Ово је тужан и бесмислен референдум

dnevnik.hr
Милановић: Ово је тужан и бесмислен референдум

Загреб - У 7 сати у Хрватској су отворена биралишта за референдум о браку.

То право је одмах искористио и премијер Зоран Милановић.

Он је још једном поновио како је ово “тужан и бесмислен референдум”.

“Већ сљедећe седмице иде закон о партнерству тако да се ништа не мијења у негативном смислу већ у позитивном. Надам се да је ово задњи пут да с оваквим питањем идемо на референдум. Ми ћемо Уставом регулисати питања којима се може и треба каткада одлучивати на референдуму”, поручио је хрватски премијер.

Подсјетимо, на 6.714 гласачких мјеста грађани Хрватске данас одлучују јесу ли за то да се у Устав унесе одредба по којој је брак животна заједница жене и мушкарца.

Сва гласачка мјеста затварају се у 19 сати.

На референдум има право да изађе 3.780.583 грађана, а сви који нису сигурни гдје је њихово бирачко мјесто и да ли су на попису податке могу провјерити на страницама Државне изборне комисије.

У БиХ отворено седам мјеста за гласање

У БиХ јутрос је отворено седам гласачких мјеста на којима ће хрватски држављани моћи да се изјасне на референдуму да ли су за то да се у Устав Хрватске уврсти дефиниција према којој је брак животна заједница жене и мушкарца.
Два гласачка мјеста отворена су у Амбасади Хрватске у Сарајеву, три у Генералном конзулату у Мостару, те по једно у конзулатима у Бањалуци и Тузли.

Да би учествовали на референдуму хрватски држављани без пребивалишта у Хрватској били су дужни да се региструју у дипломатско-конзуларним представништвима.

У БиХ се за учешће на референдуму пријавило 5.289 хрватских држављана.

Они који то нису учинили гласачко право моћи ће да искористе под условом да на сам дан провођења референдума затраже одговарајућу потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана