Милановић одликовао Косор Орденом краљице Јелене са лентом

Танјуг
Милановић одликовао Косор Орденом краљице Јелене са лентом

ЗАГРЕБ - Хрватски председник Зоран Милановић одликовао је данас некадашњу премијерку Јадранку Косор Орденом краљице Јелене с лентом и Даницом.

У саопштењу Милановићевог кабинета се наводи да је Косорова одликовање примила за изузетан допринос међународном положају и угледу Хрватске, као и за развој односа Хрватске и хрватског народа са другим државама и народима.

У пригодном обраћању на церемонији уручивања одликовања, Милановић је рекао да је на данашњи дан пре 10 година Косорова потписала приступни уговор Хрватске Европској унији. Он је рекао да је до тога дошло након преговора који су су годину дана запали у једну непредвидиву фазу коју је Косор довела до краја уз доста напора, вјештине, дипломатије.

Милановић је рекао да то није једини разлог за одликовање, већ и да је она у кратком периоду, као премијерка била на челу владе у тешким околностима и у време озбиљних поремећаја у функционирању државних институција.

“Био сам у истој кожи, у истим ципелама, у истом одјелу и знам колико је то било компликовано. Странка (ХДЗ) коју сте водили вас је избацила, људи које сте политички створили вам се данас више не јављају, зато за Хрватску која више неће бити таква, свјесна својих грешака којих је било, и својих успјеха којих је било пуно више, која је пуно свијетлија и овог децембарског дана који ћемо овом церемонијом мало уљепшати.

Хвала вам за допринос Републици Хрватској”, рекао је Милановић. Косорова је захвалила предсједнику на одликовању и подсјетила да не наставља политички посао, али ће, каже, свакако настојати да у свему што ради буде за интерес државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана