Милановић очекује више у односима са Србијом

Ал Џазира Балкан
Милановић очекује више у односима са Србијом

Загреб - Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да односи са Србијом зависе од конструктивности обје стране и да се с постојећом српском влашћу “може радити”, али да очекује више.

Милановић је, гостујући на телевизији Ал Џазира Балкан, рекао да посебно важним сматра да се Србија мора суочити с проблемом Косова.

- Косово смо признали, Србија нам је далеко важнији привредни партнер од Косова. Ми нећемо заузимати стране и сарађиваћемо и с једнима и другима - рекао је Милановић.

Говорећи о проблему избјеглих Срба, он је поновио ранији став да су десетине хиљада локалних Срба отишли из Хрватске прије акције “Олуја”, тврдећи да нема политичких препрека за њихов повратак.

- Вратило их се пуно, као нигдје у регији, што значи да имају повјерење у ову државу - оцијенио је Милановић, а пренијела Хина.

Милановић је такође истакао да ће Хрватска уласком у ЕУ подијелити дио свог суверенитета с осталим чланицама и пренијети га на заједничке институције, али се не заузима за уједињене државе Европе налик на Сједињене Државе.

Он није могао прецизно да каже када ће Хрватска увести заједничку валуту евро, али је истакао да ће од првог дана чланства, 1. јула, чинити све да испуни тражене критеријуме.

То се односи и на шенгенски гранични режим за који ће Хрватска аплицирати у року од двије године, рекао је Милановић телевизији Ал Џазира Балкан и изразио наду да се то може постићи у краћем року од неких других чланица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана