Милановић: Нећу ићи у Блајбург

Танјуг
Милановић: Нећу ићи у Блајбург

ЗАГРЕБ - Предсједник Зоран Милановић изјавио је да неће учествовати у комеморацији блајбуршким жртвама, коју организује Почасни блајбуршки вод.

Милановић је рекао да ће положити вијенце у Тезном, гдје је убијено више хиљада људи.

Милановић је рекао да “то са части нема везе”, те да је на челу тог блајбуршког вода човјек који је у Њемачкој робијао за убиство и то, како је рекао, убиство првог степена, од 1984. до 1991, а потом је пуштен у Хрватску.

Додао је да исти случај са човјеком из Окучана, којег су, како је рекао, гурнули на метар од премијера.

Ријеч је, наводи, о човјеку који се вукао по хрватским судовима због убиства у Домовинском рату неколико цивила из подрума.

А, извукао се, каже, грешком Државног тужиоца, иако је већ био осуђен.

“Жртве Блајбурга не постоје као такве, постоје жртве обрачуна и ликвидације након предаје нацистичке војске и њихових слуга. Ту је ухваћено више хиљада људи углавном мушкараца, највише у Словенији у Тезном и тамо ћу положити вијенце. Мој став о томе је познат и више пута објашњаван”, јасан је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Говорећи о Крижном путу, Милановић је рекао да је у питању “груба злоупотреба Исусовог крижног пута и жртве, а ту се радило о рату, одбијању да се предаш и злочинима, и један мањи дио хрватског народа је због тога трауматизван и то се не заборавља лако”.

С неким људима је, каже, могао да саосјећа, а сада те људи, које је прогањало хрватско правосуђе због злочина, гурају пред премијера на метар, што је провокација и увреда за премијера.

“И кад су у питању плоче, четничке плоче у Хрватској које још украшавају простор на гробљима, али то је као приватан простор, ево и то ћу рећи, гробље није приватно мјесто, не може се ставити било шта. Држава то мора да регуише. Забранити провокације великим борцима за слободу крајине Шошкоћанину, па то је у Боровом селу и даље и нико не миче, јер се власти то боје да ураде. Не мора се то багером срушити, нека макну они који су их ту ставили”, закључио је Милановић у обраћању након обиласка Факултета електротехнике и рачунарства загребачког Универзитета, а поводом обиљежавања Дана Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана