Милановић напустио обиљежавање годишњице „Бљеска“ због поруке „За дом спремни“

ГС
Милановић напустио обиљежавање годишњице „Бљеска“ због поруке „За дом спремни“

ОКУЧАНИ – Предсједник Хрватске Зоран Милановић данас је дошао у Окучане на обиљежавање годишњице акције „Бљесак“ али је церемонију напустио, преносе хрватски медији.

- Пристали смо на све елементе протокола, али на ово нисмо пристали. Овдје је један учесник био обучен у одјећу с поруком "За дом спремни" и ја у томе не желим учествовати.То је намјерна провокација  која се догодила, сматрам то гажењем жртава и сјећања на овај догађај. Убудуће гдје год буде оваква ситуација ја у томе нећу учествовати. Премијера и предсједника Сабора разумијем, они морају - рекао је Милановић.

Упитан је ли разговарао с хрватским премијером Андрејем Пленковићем о томе, Милановић је казао да јесте.

- Он је слегнуо раменима. Имам разумијевања за премијера, али поздраву „За дом спремни овдје није мјесто" - казао је предсједник Хрватске.

У Окучанима се обиљежава 25.  годишњица акције "Бљесак" у којој је са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине (РСК) и под заштитом УН-а, Хрватска протјерала 15.000 Срба, а 283 је убијено или нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце. Хрватска ове догађаје слави као „ослобођење Западне Славоније од окупације“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана