Меркелова објаснила зашто не долази у Загреб

Агенције
Меркелова објаснила зашто не долази у Загреб

Загреб/Брисел - Њемачки канцеларк Ангела Меркел изјавила је рано јутрос да је згуснут распоред разлог њеног недоласка у Загреб на свечаност уласка Хрватске у ЕУ, преносе агенције.

- Имам проблема с терминима, врло густ распоред између недјеље и понедјељка, а прослава Хрватске почиње врло касно у недјељу. Погледате ли шта све у понедјељак радим, видјећете да ми је то врло тешко изведиво - рекла је Меркелва у Бриселу послије завршетка првог дана самита ЕУ.

Ангела Меркел је додала да је разговарала отворено с хрватским премијером Зораном Милановићем и рекла му да ће врло радо доћи у Хрватску послије избора у Њемачкој.

- Радујем се уласку Хрватске у ЕУ из свег срца, али понекад се термини једноставно не могу ускладити - додала је она.

Њемачки и хрватски медији посљедњих дана спекулисали су да је прави разлог њеног недоласка у Загреб, гдје је била најављена као главна гошћа на свечаности, најава из Владе Хрватске да ће ограничити примјену европског налога за хапшење од 2002. године чиме би се спријечило изручење Јосипа Перковића Њемачкој послије уласка Хрватске у ЕУ кроз три дана.

За Перковићем је прије два дана у Њемачкој обновљена потјерница због сумњи да је као агент југословенске тајне службе Удбе учествовао у убиству хрватског емигранта и некадашњег директора ИНА-Маркетинга Стјепана Дјурековића 1983. године у Баварској.

Опозиција и Католичка црква у Хрватској због недоласка Меркелове и случаја Перковић оштро су критиквали Владу.

Владин приједлог о европском налогу за хапшење према којем би налог вриједио за кривична дјела почињена послије 2002. године данас ће се, како је најављено, наћи пред посланицима у Сабору.

Из Брисела су раније стигла упозорења да Хрватска не смије да ограничи раздобље на које би се европски налог за хапшење односио.

У Влади тај приједлог правдају заштитом учесника посљедњег рата у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана