Меркелова: Кијеву отворена врата ЕУ

Танјуг
Меркелова: Кијеву отворена врата ЕУ

Виљнус - Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је уочи самита Источног партнерства у Вилњусу да су и даље отворена врата за потписивање споразума Украјине и ЕУ.

Кијев је прошле седмице саопштио да од тог плана одустаје.

"Немам никакве наде да ће се то (потписивање споразума) догодити овог пута, али су врата отворена", рекла је Меркел по доласку у престоницу Литваније, гдје ће лидери ЕУ започети дводневни самит са земљама источне Европе и јужног Кавказа, јавио је Ројтерс.

Европски лидери су раније данас, пред почетак самита, изразили наду у наставак сарадње са Украјином и потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, који је Кијев требало да потпише на самиту у Вилњусу, али је прошле недјеље одустао од тог плана, наводећи економске разлоге и жељу да обнови активни дијалог са Русијом.

"Врата су и даље отворена", рекао је шведски премијер Фредрик Рајнфелт, док је шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски истакао да би се економски изгледи Украјине значајно побољшали ако би потписала споразум са ЕУ, јавио је АП.

Први потпредсједник владе Украјине Сергеј Арбузов изјавио је раније данас да Кијев није промјенио своју политику и да остаје посвећен путу евроинтеграција.

Истовремено, европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је да би Споразум о придруживању са ЕУ могао да се потпише чим Кијев буде спреман, истичући да нико Украјину није желио да стави у позицију да бира између сарадње са Русијом и сарадње са ЕУ.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо састаће се пред почетак самита вечерас са предсједником Украјине Виктором Јануковичем у настојању да га приволе да потпише дуго планирани споразум.

Са украјинским предсејдником ће се сутра састати и француски предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел, јавио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана