Косово увело визе за 87 земаља

Aгенције
Косово увело визе за 87 земаља

Приштина -- Косово је од увело визни режим за 87 земаља, саопштило је Министарство иностраних послова Косова.

Влада Косова је у мају одлучила да уведе визни режим за 87 земаља. Тада је било речено да ће се визни режим сачинити на основу "пријетњи сигурности државе Косово и у интересу међународног мира и стабилности".

На основу листе коју објављују медији, режим виза ће се, међу осталима, примењивати и према Русији и Кини, као и Алжиру, Куби, Египту, Ирану, Ираку, Индонезији, Пакистану, Либији и Сирији.

Едем Адзогену из Гане је први страни путник који је визу за Косово добио у косовском конзулату у Истанбулу и визу му је лично уручио министар иностраних послова Енвер Хоџај.

"Едем Адзогену из Гане ће остати упамћен у историји Косова као први страни држављанин са визом Републике Косово", казао је Хоџај том приликом.

Хоџај је рекао да је Косово увело визни режим да би се заштитило од криминала, поменувши шверц људи и илегалне миграције.

"У исто вријеме то ће створити могућности за стране држављане да посјећују Косово ради туризма, образовања, бизниса", додао је он.

Конзулат у Истанбулу у којем је данас уручена прва косовска виза након проглашења независности 2008, служиће као главни центар за издавање виза грађанима земаља Азије и Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана