Корисници кредита у швајцарцима добили пресуду

Taнјуг
Корисници кредита у швајцарцима добили пресуду

Загреб - Загребачки Трговачки суд пресудио је јутрос у корист Удружења Потрошач, које је тужило осам хрватских банака због кредита у швајцарским францима, односно валутне клаузуле и једностране примјене каматне стопе, преноси Хина.

Образлажући пресуду, судија Радован Добронић је казао да су банке повриједиле права потрошача, јер кориснике кредита нису у потпуности информисале о свим детаљима, потребним за доношење одлуке.

Он је оцијенио и да је једностраним повећањем каматних стопа повређен колективни интерес, па је банкама наложено да морају прерачунати главницу у куне на дан склапања кредита, уз фиксну каматну стопу.

Колективна тужба покренута је прије годину дана против Загребачке, Привредне, Ерсте, Рајфајзен, Хипо Алпе Адриа, ОТП, Сплитске и Сбербанке.

Корисници кредита ће ипак повраћај новца морати да потражују у посебним појединачним поступцима.

Многи од њих су свједоци да су им банке сугерисале да је франак стабилна валута, али су им касније драстично порасле рате дугорочних кредита, у вези са том валутом.

Пораст рата у комбинацији с повећањем камата је послије вишегодишње отплате, повећао износ преостале главнице.

Опуномоћеници банака су раст камата образложили скупљом тржишном каматном стопом и трошковима капитала, тврдећи да би, да нису били обазриви, повећање било још веће.

Како се наводи, ријеч је о првој таквој тужби у историји хрватског правосуђа, а Потрошач истиче да у Хрватској има више од 100.000 корисника кредита у вези са швајцарским франком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана