Кољач са Коране прогони Србе по Карловцу

vesti-online
Кољач са Коране прогони Србе по Карловцу

У Карловцу се поново подигла велика прашина око "ескалације српског екстремизма", чија је "жртва" био, ни мање ни више, већ Михајло Храстов, једини осуђени за покољ тринаесторице српских резервиста на Коранском мосту 1991, истина на симболичну казну, у процесу који је трајао 20 година.

Храстов није био на мјесту догађаја од прије десетак дана, 29. маја, већ су му "пријетње" пренијели његови саборци, који су тог дана сједели на тераси кафића Променада када су наишла двојица карловачких Срба, отац и син, Драган и Милић Енди Ћутковић. Они су им тада упутили "страшне пријетње": да је то Србија, да ће стићи одреди из Бањалуке и Београда да кољу Хрвате, да они знају гдје су им породице, па и Храстовљева...  

Медији су пренијели причу "жртава" тог инцидента, а специјалци су дошли пред кућу Ћутковића, одвели их на саслушање и ноћење у полицијској станици.
Бранитељске организације згрожене су пуштањем тих "четника" из притвора и преко медија питају да ли ће поново морати у рат да би доказали да ово није Србија.
А Ћутковићи, Драган и Енди, у својој кући, у насељу Мостање, у потпуној изолацији, чекају правосудни исход те приче не вјерујући да им се то догађа. Репортер "Вести" једини је од новинара који их је потражио да чује и њихову верзију.

- Пролазили смо тог дана поред кафића Променада на чијој је тераси сједило неколико гостију. Енди је ишао неколико корака испред, када је један од њих повикао: "Шта ти србујеш, мајку ти четничку!" Гледам коме то виче, видим неколико пролазника и Ендија, који се окренуо. И поново се чује иста псовка. Енди га пита је ли он то њему говори, а тип још појача: "Залићу те бензином и запалити, мајку ти...  

"Гледам у тог букача, и једног иза, који му стално суфлира. Нисмо их познавали - прича Драган. Четворица крећу и да се физички обрачунају, али нису били сигурни у исход, јер су знали да се Драган годинама у Њемачкој професионално бавио америчким фудбалом, а Енди је двије године био репрезентативац Хрватске у теквондоу.

- Кренули су према нама, међу њима и власник кафића, извјесни Шнајдер. Питам га је ли чуо шта је човјек са његове терасе говорио мом сину. Све је потврдио. Кажем му да је дужан позвати полицију и све пријавити или ћу то сам урадити. У том прилазе и остали, да се туку, један у руци држи одвијач. А тај најгласнији ми каже: "Реци полицији да те је Горан Черкез, онај са Коранског моста, напао." Стално су насртали, међу њима и неки Таушан, који је раније напао Ендија, говорећи му да Срби ту немају шта да траже - говори Драган.

И Енди је упамтио сваки детаљ:

- "Четници, матер вам српску, није ово ваш град, није вам ово Србија, марш одавде." Нисам одмах схватио да се то односи на мене и оца. Када сам се окренуо, на тераси сам видио неколико типова, међу њима у Таушана који ме напао неколико дана раније.  

Горан Черкез је викао да ће ме запалити бензином. А сада нас они оптужују да смо претили њиховим породицама, да смо викали "Клаћемо Хрвате". Није најгоре што су то написали у новинама и порталима, већ што је много свијета повјеровало у то - говори Енди, спортиста који се поноси својим бројним пријатељима у Карловцу, али и у цијелој Европи.

Обиљежени за одстрел

- Обележили су нас за одстрел, као, боје се најезде Срба. А гдје су нестали карловачки Срби, требало би питати те храстове и черкезе. Па, Храстовљева супруга годинама води кафић на чијој фасади пише "Србе на врбе". И како ће један Србин живјети у граду на чијим фасадама и данас чита такве поруке и у свакој улици гледа порушене српске куће - пита Драган.

Енди размишља о одласку

- Рођен сам у Манхајму, у Њемачкој, у којем живе 163 нације. А овдје шовинисти воде главну ријеч. Мој отац није учествовао у том грађанском рату. Живио сам у Бечу, Берлину, Барселони, Атини и свугде имам пријатеље. Не вјерујем да ћу остати у Карловцу - каже Енди, коме су хрватски медији залијпили мету на чело, и не само њему, већ и његовој 14-годишњој сестри и десетогодишњем брату.

Медијски линч

Хрватске новине су пуне наслова "Националистички екстремизам у средишту Карловца", "Претили Храстову и обитељи", "Викали - ово је Србија". Све то нити један свједок није чуо, али то тврде Храстов и Черкез, саборци са Коранског моста.
- Стављају нам у уста да смо викали "Ово је Србија". Па нема српске будале која би се то усудила изговорити у Карловцу. Или, још горе, запретити Храстову, карловачком хероју, како му повлађују овдашњи новинари - каже Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана