Ко све саботира Хрвате

Агенције
Ко све саботира Хрвате

Виктор Орбан не одустаје од својих провокација и својатања територија Хрватске, али и неких других Мађарској сусједних земаља, што се потврдило и овог викенда.

То, у свом ауторском тесту за портал Индекс, наводи Горан Духачек.

На граници Мађарске и Словачке Орбан је отворио споменик поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума, којим је тадашња Мађарска изгубила дијелове територија које је контролисала унутар Хабзбуршке монархије. Споменик се састоји од приказа карте велике Мађарске и спомен-плоча, од којих на једној пише “Fiume – tengerre magyar”, тј. “Ријека - на море Мађари”.

Мађарска укинула рестрикције за Словачку, Чешку и Аустрију, али не и за Хрватску

Но не само да Орбан својата територију Републике Хрватске, већ саботира и туристичку сезону у Хрватској, од чије (не)успешности зависи дубина економске кризе која неизбјежно долази.

Наиме, Мађарска је у петак 5. јуна сасвим укинула рестрикције на путовања својим грађанима у Чешку, Словачку и Аустрију, док су рестрикције према Хрватској и даље на снази.

То је објавио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на свом профилу на Фејсбуку.

“Министри спољних послова наше четири земље су протеклих дана проводили бројне консултације око тога како заједнички укинути рестрикције на међусобним границама. На крају смо се успјели договорити око свих техничких питања”, похвалио се Сијарто.

У пракси то значи да ће грађани Мађарске, Чешке, Аустрије и Словачке моћи да путују у те четири земље без показивања негативног теста на коронавирус и обавезног карантина након повратка у своју земљу.

Неспособност хрватске дипломатије

Хрватска је сасвим искључена из тих процеса, иако има сличну или чак бољу епидемиолошку ситуацију него наведене земље. Тиме се, након аустријске саботаже хрватске туристичке сезоне, томе придружила и Мађарска.

Истовремено је још једном разоткривена неспособност хрватске дипломатије, коју предводи министар спољних послова Гордан Грлић Радман, који се недавно јавно братимио са Сијартом.

Бесрамно улизивање Грлића Радмана мађарском колеги Сијарту

“Захвални смо Хрватској што упркос притиску међународног либералног мејнстрима није стала у збор оних који упорно нападају Мађарску”, рекао је Сијарто у изјави новинарима коју је 24. априла дао са својим хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом на граничном прелазу Горичан.

Хрватски шеф дипломатије подсјетио је на све оно што је Мађарска с друге стране учинила за Хрватску те захвалио мађарском колеги на донацији од 100.000 маски и 5000 заштитних одијела која су стигла у Хрватску у тренутку када их она није имала, као и за помоћ након потреса у Загребу. Још се сјетио да изјави: “Брат уз брата, Мађар уз Хрвата”.

Грлић Радман с једне стране није способан да се јасно супротстави мађарском посезању за хрватском територијом, већ се Мађарској поданички улизује, а с друге стране није ни у стању договорити се са Мађарском о укидању рестрикција, што је круцијално за спас туристичке сезоне.

Хрватски министар спољних послова није добацио даље од тога да се с мађарским колегом састаје на граничном прелазу, умјесто да је договорио да тај гранични прелаз, као и сви други између Мађарске и Хрватске, буде отворен без рестрикција за путовања мађарских грађана у Хрватску.

Мађарских туриста нема много, али у кризи је сваки важан

Прошле године је у Хрватској било око 19,6 милиона туриста, од чега је страних било око 17,4 милиона. Хрватску је посјетио 617.391 мађарски туриста, што је 3,1 посто више него у 2018. години. Остварили су 3,04 милиона ноћења, или 2,2 посто више него годину раније.

Мађари су, дакле, у 2019. чинили око 3,5 посто страних туриста у Хрватској те остварили око 3,6 посто ноћења од укупног броја ноћења страних туриста.

То нису посебно импресивне бројке, нарочито у поређењу с удијелом њемачких туриста, али нису ни неважне у овој ситуацији када је Хрватској потребан сваки туриста за спасавање туристичке сезоне.

Човјек би се надао да ће снисходљивост хрватских власти према Орбану и Мађарској барем резултирати тиме да Мађарска и према Хрватској отвори границе без рестрикција, али тог потеза засад нема.

Млака реакција министра Олега Бутковића

Погубљеност и самопонижавање владе Андреја Пленковића пред Мађарском додатно су илустрирале и реакције на најновију Орбанову провокацију с глорификацијом Велике Мађарске. Једини који се брзо огласио био је министар саобраћаја Олег Бутковић, иначе носилац ХДЗ-ове листе за парламентарне изборе у 8. изборној јединици, у којој се налази Ријека.

“Ставови могу бити различити, али историја је историја. Не одобравам и осуђујем провокације које се тичу темељних начела државности попут територијалног устројства”, поручио је Бутковић јуче у млако интонираној објави.

МВЕП шири мађарску пропаганду и излике

Данас је ипак стигло саопштење Министарства спољних и европских послова (МВЕП), које је још снисходљивије према мађарском посезању за хрватском територијом.

“Осуђујемо радње које уносе проблеме и немир у добросусједске односе умјесто да јачају сарадњу с погледом у будућност. По овој теми, мађарски амбасадор у Загребу позван је на разговор у Министарство вањских и европских послова”, поручили су, притом пазећи да никако не спомену мађарског премијера Орбана, ваљда да се он не би наљутио.

“Стигло је објашњење о нетачности превода који је узроковао погрешна тумачења, а који би требало да гласи “Ријека - На море Мађари!”. Наиме, цитат уз Ријеку из истоименог је новинског чланка пјесника и политичара Лајоша Кошута из 1846. године, у коме се подстиче изградња жељезничке пруге те описују љепоте мора и приморја”, поручили су из МВЕП-а, тако заправо ширећи мађарску пропаганду и неувјерљиве изговоре Орбанових непримјерених поступака и говора.

Непрецизан превод на страну, остаје споменик који својата данашњиу територију Хрватске, као и низ претходних примјера у истом империјалистичком стилу.

Понашање Орбанове кћери у Хрватској

О томе какав Орбан став има према Хрватској свједочи и понашање чланова његове породице.

Мађарски су медији прије двије године објавили фотографије Орбанове кћери Рахел Орбан, која је на повратку с љетовања на јадранској обали снимљена како на једном одморишту баца прљаву пелену. Наравно, не у канту за смеће, него поред пута.

Било како било, тренутни биланс Пленковићеве и ХДЗ-ове улизивачке политике према Орбану је такав да мађарски премијер свако мало посеже за хрватском територијом и да без оправданих епидемиолошких разлога и даље држи рестрикције за прелазак мађарских грађана преко границе у Хрватску, чиме онемогућава покушај спаса хрватске туристичке сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана