Казне за некоришћење хрватског језика

Aгенције
Казне за некоришћење хрватског језика

Загреб - Матица хрватска жели законом да регулише коришћење хрватског језика у јавном простору, па је у ту сврху припремила приједлог закона о јавној употреби хрватског језика.Текст приједлога закона Матица хрватска објавила је на својој интернет страници, преносе хрватски медији.


У закону, између осталог, тврде "да су сви насртаји и покушаји затирања хрватског језика у прошлости увијек били и покушаји однарођивања и дезинтеграције хрватског народа", као и "да је у процесу глобализације важно штитити националну посебност".

Због тога Матица предлаже да се законом пропише да су у Хрватској у службеној употреби хрватски стандардни језик и латинично писмо који се морају користити као средство споразумијевања у свим подручјима јавног и друштвеног живота.

Матица хрватска предлаже да се новчано кажњавају они који се не држе одредаба закона, односно који се не споразумијевају стандардним хрватским језиком.

Казне би се кретале за физичка лица од 5.000 куна /око 650 евра/ до 10.000 куна /око 1.300 евра/, односно за правна лица од 50.000 куна /око 6.500 евра/ до 100.000 куна /око 13.000 евра/. /крај/см/сп

Писмо папи због ћирилице

Представници невладиног сектора у Хрватској упутили су писмо папи Фрањи у којем су изразили забринутост због ставова кардинала Јосипа Бозанића и неколико бискупа о двојезичним таблама у Вуковару. У писму поглавару Римокатоличке цркве истиче се да су кардинал Бозанић и неколико бискупа јавно исказали противљење двојезичности у Вуковару.

"При томе су у јавним обраћањима кориштене синтагме које нимало не доприносе миру и помирењу, већ воде продубљивању сукоба", наводи се у писму, преносе хрватски медији.

Удружења моле папу да цијелом хрватском друштву, а посебно хрватским бискупима, упути поруку хришћанске наде и мира.

Виши савјетник у удружењу "ГОНГ" Марина Шкрабало појаснила је да је писмо мотивисано дугогодишњим праћењем порука које се односе на низ све гласнијих чинова насиља усмјерених на Србе у Хрватској.

Она је рекла да из црквених кругова не постоје иницијативе ка помирењу и дијалогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана