Камерон пријети блокадoм приступа Србије и Албаније ЕУ због имиграната

Танјуг
Камерон пријети блокадoм приступа Србије и Албаније ЕУ због имиграната

Лондон -- Британски премијер усталасао је духове када је на самиту ЕУ запретио да ће блокирати приступање Србије и Албаније у ЕУ ако се не ограничи прилив имиграната.

Дејвид Камерон је, према наводима британске штампе, упозорио шефове држава и влада ЕУ да су постојећа правила изазвала "катастрофалне посљедице" због "масовних миграција" сиромашних Пољака, Бугара и Румуна који, по њему, прете да униште систем здравствене и социјалне заштите у Британији.

Британски премијер је том приликом подсјетио да се одлуке о проширењу ЕУ доносе консензусом и запријетио да ће блокирати прикључивање Србије и Албаније уколико се не уведу рестрикције на слободу кретања за источне Европљане.

Овај иступ британског премијера нико у Бриселу није хтио да званично коментарише, између осталог зато што је био сасвим дисонантан у односу на општу атмосферу на самиту, на коме је између осталог Србији одређен датум почетка преговора о придруживању, док је Албанији обећан статус кандидата у јуну.

Незванично, неки европски лидери су Камеронов говор оцијенили као ирационалан и супротан темељним начелима ЕУ, док су други указали да је намијењен за унутрашњу политичку употребу. Ово друго објашњење има смисла ако се има у виду да утицајни британски таблоиди већ мјесецима шире хистерију због тога што 1. јануара истиче седмогодишња забрана слободног насељавања запошљавања Бугара и Румуна у Британији и неколицини других чланица ЕУ које ту забрану увеле након пријема ових земаља у Унију.

Ако је вјеровати насловним страницама таблоида, стотине хиљада Бугара и Румуна спремају се да од 1. јануара похрле у Британију са намјером да се одмах пријаве за социјалну помоћ, а затим крену да пљачкају, силују и убијају, све вријеме уживајући у повластицама које странцима нуди живот у Уједињеном Краљевству.

Поједини листови упозорили су да ни патке и лабудови у лондонским парковима неће бити поштеђене, јер ће их гладни "истблокерси" потаманити већ у првом таласу похода на небрањене обале Албиона.

Статистички подаци указују да пољски емигранти, који већ неколико година могу да слободно живе у Британији, имају већу стопу запослености и примају мање социјалне помоћи од просјечних Енглеза, али гласови који позивају на разум не чују се од писања "Дејли Мирора", "Сана" и осталих таблоида који ширењем панике дижу тираже.

Ово иде на руку Партији за независност Уједињеног Краљевства (UKIP) и њеног лидера Најџела Фараџа који се залаже за иступање Британије из ЕУ, док истовремено и сам ужива у дебелим повластицама које му припадају као члану Европског парламента.

Најновије анкете указују да би UKIP на предстојећим изборима могао да добије више од 10 одсто гласова, а Лабуристичка странка 50, док су Камеронови конзервативци спали на око 40 одсто, што је недовољно да остану на власти.

Због тога, сматрају британски аналитичари, Камерон сада очајнички покушава да убиједи гласаче UKIP да гласају за њега умјесто за Фараџа, и то тако што преузима реторику свог конкурента. Ако је судити по британској штампи, то му баш не полази за руком, али је зато успио да ослаби ионако пољуљану позицију своје земље у Бриселу, а и да озбиљно наљути Бугаре, Румуне и Пољаке, који ових дана засипају Лондон отровним стрелицама на рачун британске ксенофобије.

Критикама се јуче придружио и некадашњи лидер "Солидарности", Нобеловац Лех Валенса, који је подсјетио Британце да су захваљујући улози Пољака у рушењу комунизма дошли у прилику да значајно скрешу трошкове за одбрану и тако економски профитирају.

Од Камерона су се у међувремену одмакли и његови коалициони партнери из редова Либерално демократске странке, који су најавили да неће подржати антиимиграционе мјере које су конзервативци планирали да уведу од Нове године. Србија стога, као ни Албанија, не би требало много да се брине због претњи британског премијера, јер је прилично извесно да послије 2015, када су у Великој Британији заказани следећи избори, он више неће бити на власти.

С друге стране уколико послије тих избора Фараџ и њему слични дођу у прилику да кроје политику Лондона према Европи, Британија ће иступити из ЕУ, па више неће моћи да утиче на процес проширења ка истоку. Све у свему, нових препрека на европском путу Србије засад нема, а скептици ће указати да су довољне и оне старе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана