Јуропијан вјуз: Хрватско предсjедавање ЕУ је катастрофа

Танјуг
Јуропијан вјуз: Хрватско предсjедавање ЕУ је катастрофа

БРИСЕЛ - Хрватско предсjедање ЕУ је катастрофа, оцијењује портал "Јуропијан вјуз", који се бави праћењем и анализом тема везаних за функционисање ЕУ.

Портал замјера Хрватској на "ћутању пред успоном ауторитаризма у Мађарској", као и на назадовању демократских стандарда у земљи.

Као једину свијетлу тачку хрватског председања ЕУ наводи декларацију усвојену након одржавања виртуалног самита у Загребу, у којој се потврђује намјера ЕУ да у будућности прими у чланство државе Западног Балкана.

Наводи да је највећи неуспјех Хрватске "застрашујуће ћутање" у вези са поступцима мађарског премијера Виктора Орбана који је, како се тврди, пандемију искористио за "ефикасно укидање демократије у Мађарској", преноси хрватски Индекс.

"Јуропијан вјуз" преноси да је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изјавио да је све то унутарашње питање Мађарске и да се владавина закона процијењује појединачно за сваку чланицу, као да не постоје заједнички европски стандарди.

Оцијењује и да се у Хрватској и даље "могу примјетити аутократске тенденције", али наводи да су оне блаже него у Мађарској.

Као примјер наводи да је јавна телевизија "под контролом владе" и да се прогоне новинари.

Премијеру Андреју Пленковићу ставља на терет да је на почетку пандемије предлагао развлашћивање парламента и оцијењује да Пленковић показује "афинитет за аутократско владање".

Портал замера и Бриселу на томе што није било реакције на Пленковићеве спорне потезе.

"Јуропијан вјуз" наводи да ће Њемачка, слиједећа предсједавајућа ЕУ, морати да надокнати све што је Хрватска пропустила да учини, нарочито када је ријеч о владавини права у ЕУ.

"Након катастрофалног хрватског предсједања, ЕУ је потребан јаснији пут како би пронашла начин да изађе из кризе", закључује портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана