Јосиповићев глас ће бити против

Танјуг
Јосиповићев глас ће бити против

Загреб - Дан уочи референдума о уставној дефиницији брака Хрватска је подјељена, а у Загребу је данас одржан “марш” три ЛГБТ удружења за глас “против”.

Хрватски портал Index пише да су “до зуба наоружани полицајци чували грађане који су против”.

Огласио се и хрватски државни врх поруком да треба размислити о консеквенцама сутрашњег изјашњавања.

Предсjедник Иво Јосипвић је поновио да ће на референдум гласати “против”.

“Референдум је непотребан и неће имати посљедице, али ће имати велике моралне и политичке поруке. Не би било добро да се Хрватска легитимише као нетолерантн”а”, поручио је Јосиповић на традиционалној кафи са грађанима.

И премијер Зоран Милановић је грађане позвао да се на референдум изјасне “против”.

“Рецимо - већина људи гласа жзаж и баш ме занима како ће и шта ће славити”, казао је Милановић на данашњој 13. Скупштини Форума жена СДП-а у Загребу.

Уколико и побједе они који су “против” не вјерујем да ће због тога бити радосни, рекао је, пренијела је агенција Хина.

“Ово је врло неугодна ситуација за све нас у Хрватској и тај референдум ствара само нелагоду”, нагласио је Милановић оцијенивши да је штета по државу већ направљена.

“Сутра је референдум и он ће проћи, а СДП наставља са својим послом”, истакао је Милановић, додавши како се СДП у увођењу реда у државу опредјелио за тежи пут, јер је он једино исправан за Хрватску И једини прави пут.

“Ми настављамо са својим послом, доносимо одлуке и уводимо ред у државу. Прописима и примјерима каткада можда мало прегласно, али то мора бити тако да се види каква су нова правила. Претходни пут био је лакши пут, пут пречаца, мочваре и дима”, рекао је Милановић.

Ипак, у краткој анкети коју је спровела агенција Хендал за ХРТ на узорку од 1000 људи показала је да ће већина испитаних, 59 одсто гласати “за” уставну дефиницију брака мушкарца и жене, 31 одсто ће бити “против”, а 10 одсто њих није жељело да каже како ће се изјаснити.

Сутрашњи референдум је први народни референдум о којем је протеклих мјесеци водила жестока расправа, при чему иницијатива “У име породице”, коју подржава Црква и десница, тврди да жели да заштити брак као заједницу жене и мушкарца, док представници кампање “Гласај против” сматрају да је циљ референдума шиканирати једну већ обесправљену и маргинализовану друштвену групацију.

Око 3,8 милиона бирача на 6.700 гласачких мјеста у земљи и иностранству могу да се изјасне да ли су “за” или “против” да се у Устав унесе дефиниција брака као животне заједнице жене и мушкарца.

Одржавање референдума затражила је иницијатива “У име обитељи” након што је прикупила око 750.000 потписа. Референдуму су се успротивила удружења цивилног друштва.

Државна  изборна комисија (ДИП) објављиваће привремене резултате гласања на својој интернет страни од 20 сати.

Агенција Хина констатује да се овдје не ради о дискриминацији мањина, него и о сценарију који Хрватску одваја од европских вриједности.

Референдум на који ће Хрватска сутра изаћи, како се наводи, заправо представља големо “кукавичје јаје” које његови иницијатори покушавају подметнути у гнијездо уставног поретка државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана