Јосиповић задовољан јер полиција више не чува ћирилицу у Вуковару

Aгенције
Јосиповић задовољан јер полиција више не чува ћирилицу у Вуковару

Београд - Хрватски предсједник Иво Јосиповић поздравио је уклањање полиције и челичних барикада којим су у протеклом периоду чувани ћирилични натписи на установама у Вуковару.

Јосиповић је нагласио да је задовољан исходом састанка премијера Хрватске Зорана Милановића са противницима ћирилице у том граду на ком је договорено повлачење обезбјеђења и уклањање барикада пред установама.

"Наравно да је добро да тамо нису више полицајци и ограде, и то што су двојезичне плоче остале. Ако је то договор, ја сам задовољан", рекао је Јосиповић новинарима, преносе хрватски медији.

Он је нагласио да је за састанак у Вуковару сазнао из медија и да на њега није био позван, али да ће уколико буде позван присустовати његовом наставку.

Премијер Хрватске и противници ћирилице синоћ су, након четворочасовног разговора, договорили да се полиција и челичне барикаде склоне испред зграде локалне самоупаве на којима су поново биле истакнуте двојезичне плоче, и на још неким објектима.

Ћириличне плоче на установама, које су до сада биле обезбјеђиване, постављене су 12 и 13. октобра.

Плоче са двојезичним натписима, које су постављене раније су скинуте и полупане уз велике нереде и изливе србофобије хрватских националиста.

Срби у Вуковару стекли су право на двојезичност у складу са Уставом, а након пописа из 2011. године који је показао да у том граду живи више од трећине српског становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана