Јосиповић: Вријеме да се прича о Вуковару заврши

Танјуг
Јосиповић: Вријеме да се прича о Вуковару заврши

Загреб - Иво Јосиповић изјавио да је оправдано да се Вуковар сам прогласи мјестом посебног пијетета, али не у оним дијеловима у којима би то било супротно Уставном закону.

"Оправдано је да се Вуковар сам прогласи мјестом посебног пијетета, али наравно не у оним дијеловима у којима би то било супротно Уставном закону. То свима мора бити јасно", рекао је предсједник Хрватске за ХРТ, коментаришући одлуку вуковарског Градског вијећа којом се подручје града проглашава мјестом посебног пијетета за жртву Домовинског рата.

Јосиповић је, у вези са двојезичним таблама у Вуковару, рекао да је "вријеме да се та прича затвори" и апеловао на "врлину компромиса".

"Не смијемо допустити да та прича буде узрок јачања тензија у друштву", истакао је хрватски предсједник, пренијела је Хина.

Одборници Градског вијећа Вуковара усвојили су раније данас измјењени Статут града којим се то подручје проглашава мјестом посебног пијетета за жртву Домовинског рата, као службени језик проглашава хрватски, а писмо латинично.

До приједлога промјене Статута дошло је након што су противници ћирилице у више наврата склањали или ломили двојезичне натписе са зграда локалне самоуправе у том граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана