Јосиповић: Уклањање табли, срамота за све

Танјуг
Јосиповић: Уклањање табли, срамота за све

Загреб - Иво Јосиповић оцијенио да је све што се догађа у Хрватској посњедњих дана везано за скидање плоча с двојезичним натписима неприхватљиво и "срамота за све".

 "Данас Вуковар, јуче Удбина, сутра нешто друго - плоче, натписи, споменици. Шта је слиједеће? Хоће ли сутра нечија глава бити разбијена?", пита се предсједник Хрватске у разговору с новинарима у својој канцеларији у оквиру "Кафе са грађанима", коментаришући проблем постављања двојезичних табли које су након Вуковара скинуте и у Удбини, а данас и у Војнићу.

Шеф државе је подсјетио да ускоро долази у Србију, гдје ће разговарати са предсједником Томиславом Николићем и посјетити припаднике хрватске националне мањине, преноси агенција Хина.

"Свираће се хрватска химна, вијорити хрватска застава и опет ће ме након свега тога страни државници питати каква сте ви то држава у којој се догађа ово што сада гледамо", рекао је Јосиповић.

Посљедње догађаје у "причи о ћирилици" оцијенио је неприхватљивим.

Тренутак је, нагласио је предсједник, када "заиста морамо сви заједно разумјети да се боримо за европску Хрватску, за Хрватску у којој се квалитетно, добро живи, у којој поштујемо једни друге.

"И ово што се догађа је срамота за све нас", сматра Јосиповић и позива у првом реду владу, затим опозицију, бранитеље који "с толико жара бране Хрватску" да "бране и њено достојанство" и да је бране као европску земљу.

"Сви сносимо одговорност и не смијемо дозволити да се прича о ћирлици претвори у причу о неуспјеху Хрватске", поручио је Јосиповић.

Српске организације у Хрватској изразиле су јуче најдубљу забринутост због наставка уништавања двојезичних натписа, поручивши да за Србе у Хрватској није слобода ако им се одузима право на писмо и ако се ћирилица проглашава агресорском и злочиначком.

Након што су прије пет дана у Вуковару поново скинуте четири од укупно пет ћириличних плоча које су постављене уз велике протесте и инциденте прије мјесец дана, хрватски премијер Зоран Милановић је поручио да он може да разговара са бранитељима, али да то ништа битно неће промјенити и да Закон о правима националних мањина мора да се поштује.

Састанак Милановића и представника вуковарских бранитеља ради договора о ћириличним натписима јуче није одржан, а препирка је настављена тврдњом власти да најутицајнија опозициона Хрватска демокраска заједница преко бранитеља покушава да недемократским методама дође на власт и бранитеља који тврде да је ситуација на терену ужарена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана