Јосиповић: Поносан сам на партизане

Agencije
Јосиповић: Поносан сам на партизане

Загреб, Сисак - Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је поводом Дана антифашистичке борбе да је Хрватска недељиво предана антифашизму и Домовинском рату.

"Поносан сам и као предсједник и као антифашиста да ће Хрватска у највећем дијелу увијек знати стати на страну правде - то су учинили партизани у Другом свјетском рату и бранитељи у Домовинском рату", рекао је Јосиповић на свечаности у шуми Брезовица код Сиска коју је организовао Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Он је изразио увјерење да Хрватска никад неће одустати од тих увјерење.

"Сигуран сам да не желимо другачију Хрватску, желимо бољу и просперитетнију, али увијек антифашистичку Хрватску", нагласио је предсједник и поручио да је поносан на партизане и партизанке из Другог свјетског рата.

Јосиповић је подсјетио да Хрватска 1. јула постаје чланица Европске уније у чијим је темељима такође антифашизам без којег, како је рекао, Европа није Европа, а Хрватска не би била Хрватска.

Упозорио је, међутим, да постоје и они који мисле да се историја и вриједности могу промјенити, да је то "дјечја комјутерска игра коју смо изгубили, па се онда ресетује".

"Таквима ћемо рећи - Не. Варају се они који мисле да Хрватска од антифашистичке Хрватске може да постане нешто друго", истакао је Јосиповић.

Он је поручио да је помирење потребно због будућности, али да оно, уз поштовање сваке жртве, подразумијева и јасно одређења онога шта је било добро, а шта зло.

"У Другом свјетском рату било је добро бити на страни антифашизма, а зло помагати фашизам, бити фашист и заговарати терор, злочин и мржњу", додао је Јосиповић.

Предсједник Хрватске уручио је више одликовања за посебан допринос антифашистичким темељима Хрватске поводом 72. годишњице устанка народа Хрватске и 68. годишњице побједе над фашизмом.

Свечаности су присуствовали и предсједник Сабора Јосип Леко, изасланик премијера, министар рада Мирандо Мрсић, као и бивши предсједник Стјепан Месић, који је почасни предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Представници државног врха, као и бројних хрватских градова и општина положили су вијенце испред споменика првом партизанском одреду у Другом свјетском рату.

У Хрватској се 22. јун обиљежава као Дан антифашистичке борбе у спомен на 22. јун 1941. године, када је у шуми Брезовица покрај Сиска формиран Први сисачки партизански одред, први такав у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана