Јосиповић: Подршка промјени устава

Aгенције
Јосиповић: Подршка промјени устава

Париз - Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да подржава СДП-ов приједлог измјене Устава Хрватске, који предвиђа да нема застаре за политичка убиства.

"Ријеч је о измјенама које носе одређену моралну поруку", рекао је Јосиповић новинарима у Паризу.

Он је истакао да се може разговарати о томе да ли се исти циљ могао остварити другим средствима, али да то носи снажну поруку.

"Било би добро да се усвоје те промјене", рекао је Јосиповић.

Хрватски премијер и лидер СДП-а Зоран Милановић поручио је јуче да посланици, који на посљедњој сједници Хрватског сабора нису прихватили иницијативу за измјену Устава, имају осам недјеља до наставка засједања да се информишу о овом приједлогу.

"Онај ко жели да се у Хрватској суочимо са теретима прошлости биће за, а онај ко не жели, гурнуће то под тепих и дати Нијемцима, Аустријанцима и Шпанцима у нади да се неће дићи превише прашине", рекао је Милановић.

Он сматра да се у промјену Устава мора ићи из уставноправних разлога ако се жели остварити политички циљ, а то је да одређена најтежа кривична дјела не иду у застару.

"То је за нас друштвена вриједност, а за оне који су против тога није", поручио је Милановић.

Хрватски премијер најавио је ову иницијативу током изгласавања закона у Сабору којим се ограничава примјена европског налога за хапшење од 2002. године.

Изгласавањем овог закона онемогућено је изручење некадашњег агента Удбе Јосипа Перковића Њемачкој, гдје је осуђен на доживотни затвор за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана