Јосиповић о уласку у ЕУ: Не треба очекивати чуда

Танјуг
Јосиповић о уласку у ЕУ: Не треба очекивати чуда

Загреб - Улазак Хрватске у Европску унију 1. јула сигурно је историјски догађај, то је први дан нове ере за државу, али не треба очекивати чуда посебно када је ријеч о привредном опоравку земље, упозорио је хрватски предсједник Иво Јосиповић.

- Да, привредна криза постоји, али мислим да смо снажнији уједињени и, на крају, Европа ће изаћи из кризе заједно, рекао је предсједник Хрватске у интервјуу агенцији Франс прес која напомиње да је Хрватска већ четири године у рецесији.

Јосиповић је признао да многи његови сународници нису расположени за славље због великих привредних потешкоћа, али и истакао да је увјерен да већина Хрвата улазак у Унији доживљава као “побједу”.

- Грађани се радују. Свечане прославе биће лијепе и пуне емоција, али многе од њих ће бити скромне због привредне ситуације, навео је предсједник државе која ће првог дана јула постати 28. чланица Европске уније.

Поновио је, такође, да ће на “цивилизован” начин бити рјешени погранични спорови са Србијом, Босном и Херцеговином и Црном Гором, као и друга отворена питања - насљеђе распада бивше Југославије.

- Хрватска сигурно неће уцјењивати користећи свој статус чланице Европске уније. Ријешићемо све спорове на цивилизован начин, обећао је Јосиповић који се залаже за јачање односа са Србијом и нада да ће се “на прагматичан начин превладати посљедице Домовинског рата.

Предсједник Хрватске се, преноси Хина, “одлучно” заузео за евроинтеграције свих земаља југоисточне Европе и обећао им подршку Загреба у том процесу.

- У нашем националном интересу је да се сви наши сусједи придруже Европској унији. То ће бити у интересу мира и привредног развоја. Подржаћемо их и бити њихови заговорници у наставку процеса проширења Уније, тврди Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана