Јосиповић: Николићеве изјаве су сада другачије

Јутарњи лист
Јосиповић: Николићеве изјаве су сада другачије

Загреб - Ако предсједник Србије Томислав Николић не дође на прославу уласка Хрватске у ЕУ, пропустиће да својим присуством “потврди европску оријентацију своје земље”, рекао је хрватски предсједник Иво Јосиповић.

- Више коментара изазивају нагађања о овим или оним условима под којима би био вољан да дође. Ми смо позвали све сусједе, сви су добро дошли. Ако не дође, пропустиће историјски догађај, па и прилику да у позитивној атомосфери види и буде виђен - рекао је Јосиповић у интервјуу за “Јутарњи лист”.

Предсједник Николић потврдио је раније да ће сигурно бити у Загребу на свечаности поводом пријема Хрватске у ЕУ и да би то могло да буде спријечено једино одлуком Хрватске да “увреди Србију” представљањем и учешћем Косова као државе на том догађају.

- Ако предсједник Николић не дође, пропустиће да својим присуством потврди европску оријентацију своје земље и покаже да прихвата и проводи оно о чему говори у европским и другим институцијама - рекао је Јосиповић.

Хрватски предсједник рекао је да су реторика након преузимања дужности и давни политички ангажман Николића изазивали негодовање и да су били терет покушајима Хрватске да гради добре односе са Србијом.

- Али предсједник Николић је у више наступа нагласио да је за заједничку европску будућност и добру сарадњу. Његове новије изјаве о Сребреници, БиХ и Хрватској потпуно су другачије. Споразум с Косовом велика је ствар - рекао је Јосиповић.

Он је нагласио да свако има право на нову политику, нарочито ако она и за Хрватску може значити трајни мир и рјешавање отворених питања које има са Србијом.

- Николић представља државу која нам је и поред тешке историје, сусјед с којим морамо градити добре односе, прије свега због нас самих, због стабилности региона, мира, привреде. Било би ми драго да дође - рекао је Јосиповић.

Позване суверене државе, укључујући Косово

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас да су на прославу уласка Хрватске у ЕУ 30. јуна позване све суверене државе, укључујући и Косово.

- Сви сусједи и предсједници, укључујући предсједника Србије Томислава Николића, су добродошли, а они који ће доћи и учествовати на том великом догађају имаће, сигуран сам, велико задовољство - рекао је Јосиповић новинарима у Ријеци.

Он је тако одговорио на питање новинара о евентуалном недоласку Николића на прославу због позива Косову.

Јосиповић је поновио да Хрватска има “јасна правила” и да су “позване све суверене државе , укључујући Косово”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана