Јосиповић: Карамарко да прочита Устав

Танјуг
Јосиповић: Карамарко да прочита Устав

Загреб - Председник Иво Јосиповић поручио је лидеру ХДЗ Томиславу Карамарку, који је предсједника Хрватске позвао да сазове ванредну седницу владе, да не познаје Устав.

На сједници би требало да се расправља о актуелној привредној ситуацији.

Било би добро да предсједник главне опозиционе странке Томислав Карамарко прочита хрватски Устав и научи да предсједник Републике не може да сазива седнице владе у мирнодопско вријеме, него може само да предложи одржавање седнице”, навео је Јосиповић.

Хрватски медији су поруке Јосиповића и Карамарка протумачили као потврду предсједника да “више нема идиле” између њега и лидера водеће опозиционе странке.

Најпре је Карамарко на јучерашњој конференцији за новинаре рекао да је јавно прозвао предсједника Републике да искористи своја уставна овлашћења и сазове ванредну седницу владе додавши да, међутим, из Јосиповићевог кабинета “још нема никаквог изјашњавања и реакције”.

Можда предсједник мисли да је ситуација добра или је нешто сасвим друго посреди. Лијепо је када предсједник коментарише Сјветско фудбалско првенство у Бразилу, али мислим да би било вриеме да проговори о тешкој привредној ситуацији и да на траженој ванредној седници владе проговори о свим тим проблемима”, рекао је Карамарко.

Загребачки “Јутарњи лист” пише да Карамаркова мета више није само влада Зорана Милановића, већ и предсједник државе, шсто је протумачено да лидер најутицаније опозиционе партије жели да поистовети Јосиповића са неуспјесима хрватске владе.

На Карамаркове прозивке, Јосиповић је синоћ одговорио:

“Карамарко ће поновити грешку коју је направила његова претходница”.

Наводи се да је Јосиповић притом мислио на бившу премијерку и шефицу ХДЗ Јадранку Косор која је 2011. године јавно оптужила шефа државе за пакт са СДП-ом.

Све донедавно, додаје се, односи између Јосиповића и Карамарка сматрали су се коректним, па се чак говорило да њих двојица имају “одличну комуникацију”.

Лист истиче и да су незваничне информације указивале на то да се њих двојица редовно чују телефоном и да се чак мјесечно једном састају на Пантовчаку.

Такве информације, наводи загребачки дневник, Јосиповић никада није демантовао, већ је из његовог кабинета објашњено да се шеф државе, у складу са уставним обвезама, састаје са свим актерима политичке сцене.

Наводи се и да се први велики спор између Јосиповића и Карамарка догодио због Вуковара након што је хрватски предсједник за блокаду државног врха у Вуковару, током обиљежавања Дана сјећања, оптужио ХДЗ и Карамарка.

Карамарко му је, међутим, одговорио да су “социјалисти почели лов на вјештице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана