Јосиповић: Имају ли тужбе смисла?

Дојче веле
Јосиповић: Имају ли тужбе смисла?

Загреб - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић каже да се пита имају ли тужбе Хрватске и Србије смисла, када се одређена питања могу рјешавати разговором и договором.

Он је рекао да су међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид настале у вријеме када се нису испуњавала очекивања у погледу сарадње с Хашким судом.

- Сада су ипак неке нове околности. Оно што се ја увијек питам - а то је на нашим владама да одлуче, јесте ако можете нешто ријешити разговором и договором, имају ли тужбе смисла? Требало би процијенити и какви су изгледи, правна пракса, али то је, у случају Хрватске, у надлежности Владе - рекао је Јосиповић.

Хрватски предсједник је у интервју за радио Дојче веле рекао да у односима са Србијом остаје отворен низ мањих питања попут повратка избјеглица, бројна имовинска и сукцесијска питања, као и повратак умјетничких вриједности отетих за вријеме рата у Хрватској.

- Постоје и разлике у гледању на историју. Те разлике ће у једној мјери и остати. С тиме се морамо помирити, али нас то не смије спријечити да гледамо у будућност и градимо боље и квалитетније мостове од оних који су постојали до сад - рекао је Јосиповић.

Говорећи о Хашком трибуналу, Јосиповић је оцијенио да је ријеч о позитивном феномену и историји, али да на жалост тај суд “није искористио оно што му је било на располагању као институцији од које се пуно очекивало.

- Послије ових 20 година рада Трибунала ствари свакако нису црно-бијеле. Хашки суд је имао својих добрих одлука. С некима можемо или не морамо лично бити задовољни. Оно што је важно јесте да је Хашки суд поставио пут ка сталном међународном суду. Ми у Хрватској смо незадовољни рецимо Вуковаром, незадовољни што неки злочини након Олује нису кажњени, али мислим да је то у првом реду грешка тужилаштва – рекао је он.

За злочине почињење у Хрватској, Јосиповић је рекао да све државе морају радити на томе да се починитељи казне, без обзира на националност и на то ко је био жртва.

- Дакле да сумирам: мислим да је Хашки суд позитиван феномен у историји, али да на жалост није искористио оно што му је било на располагању као институцији од које се пуно очекивало - казао је хрватски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана