Јосиповић: Догађаји у Вуковару пораз су демократске Хрватске

Агенције
Јосиповић: Догађаји у Вуковару пораз су демократске Хрватске

Загреб - Након што је јуче цијелом хрватском државном врху онемогућено да се укључи у Колону сјећања у Вуковару, предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић дао је синоћ интервјуе за три националне телевизијске куће, у којима је изразио жаљење због таквих догађања оцијенивши то поразом “за демократску Хрватску”.

 ”Био сам жалостан данас и мислим да је данас била жалосна цијела Хрватска”, изјавио је Јосиповић у Дневнику ХТВ-а.  

Оцијенио је да је догађајима у Вуковару рањено “сјећање на погинуле бранитеље јер смо свједочили томе како једна група људи злоупотребљава комеморацију за дневну политику и за оно што не могу остварити на изборима”.   

Јосиповић је нагласио како је хрватски државни врх дошао у доброј вјери, упркос томе, како је рекао, што су знали да постоји могућност за таква догађања у Вуковару.  

 ”Жељели смо показати да смо ту, да смо с Вуковаром. Када слушам приче о некакве двије Хрватске, оваквој и онаквој Хрватској - то напросто није точно. Ово што је данас учињено је против Вуковара, против Хрватске, против пијетета, против сјећања на жртву у Вуковару”, нагласио је.  

Јосиповић сматра да су данашњи вуковарски догађаји имали и подршку неких политичара. 

 ”Постоји један дио политике који је био уз идеју да се на овај начин организира скуп у Вуковару и то се врло добро може препознати из изјава које су давали”, рекао је Јосиповић за Нову тв, а на питање новинарке да буде изравнији, одговорио је: “Ево, па чули сте Карамарка што је рекао”.  

На ХТВ-у је Јосиповић, осим подсјећања на изјаве предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка, издвојио и ријечи предсједника Стожера за обрану хрватског Вуковара, Томислава Јосића.  

 ”Видјели сте тај цинизам. Господин Јосић и господин Карамарко су изјавили 'ево дошли су ту, нису се отишли поклонити погинулима'. Они су били ти који су нас спријечили. Ми смо могли проћи уз помоћ полиције, али то није било нити мјесто нити вријеме, нити треба Вуковар користити за такве ствари. Ми смо дошли сви скупа у доброј вољи, жељели смо најбоље, жељели смо се поклонити сјећању оних који су дали највриједније - свој живот за нашу слободу, међутим господа нам то нису дозволила”, рекао је Јосиповић.  

На РТЛ-у је изразио вјеру да је Хрватска, упркос тим догађајима, стабилна демокрација и да из оваквих пријепора може изићи успјешна, па чак и јача.  

 ”Мислим да овај данашњи догађај говори о потреби да се више разговара, и с неистомишљеницима, те да се пуно јасније и чвршће образлажу вриједносни аспекти политике, јер управо ту је данашњи данпоказао да нисмо били довољно добри”, оцијенио је.  

 Стожер и они који су били иза њега политички, на неки су начин манипулисали људе, оцијенио је Јосиповић, додавши како су грађани и прије службеног почетка усмјеравани у Колону, а да нису ни знали да се на тај начин одвајају и да се “умјетно стварају двије Хрватске”. 

 ”Не постоји двије Хрватске, не постоји 'вуковарска Хрватска' и она 'издајничка, нека 'лоша Хрватска', него постоје, нажалост, људи који су били спремни злоупорабити комеморацију за своју политику”, оцијенио је предсједник Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана