Истрага о извлачењу новца из Хрватских аутоцеста

Aгенције
Истрага о извлачењу новца из Хрватских аутоцеста

Загреб - Бивши финансијски директор "Хрватских аутоцеста" /ХАЦ/ Јосип Сапунар ухапшен је у истрази извлачења новца из овог јавног предузећа.

Сапунар је ухапшен синоћ након што се у договору са истражиоцима вратио из иностранства како би дао исказ у најновијој афери о извлачењу новца из ХАЦ-а од 2006. до 2011. године.

Бивши финансијски директор ХАЦ-а већ је притваран прије три године због сумње да је новцем из овог предузећа, преко агенције "Фими медија", пунио ХДЗ-ов црни страначки фонд.

Хрватски медији преносе да је Сапунар овог пута осумњичен за "прање" пет милиона евра преко компаније Игора Премиловца, који је раније осумњичен да је извукао новац из Хрватске привредне коморе.

Премиловац је током истраге признао да су на аустријски рачун његове чешке компаније, осим новца извученог фиктивним уговорима из Коморе, наводно уплаћивана и средства ХАЦ-ових подизвођача.

Истражиоци Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ ушли су у петак у сједиште ХАЦ-а у Загребу због сумње да је из тог јавног предузећа извлачен новац преко компанија које су годинама сарађивале са ХАЦ-ом.

Истражује се сарадња ХАЦ-а са грађевинским фирмама "Виадукт", "Осијек Котекс", "Загорје Технобетон" и "Штрабаг", које су од 2006. године биле подизвођачи радова на изградњи путних дионица од Славоније до Далмације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана