Инспектори у кабинету Бандића

Агенције
Инспектори у кабинету Бандића

Загреб - Инспектори Министарства финансија, у оквиру контроле институција провјериће и Град Загреб због дуга од 400 милиона куна (око 52 милиона евра).

Инспектори крећу од понедјељка у надзор 114 институција међу којима су сва министарства, државне институције, Агенције, трговачка друштва у државном власништву, установе и шест великих градова.

Међу градовима чије ће пословање Линићеви инспектори анализирати је и Град Загреб. Како тврде саговорници хрватских медија инспектори ће провјерити пословање Града Загреба јер у Министарству финансија сумњају да би Град Загреб могао бити велики генератор дугова.

Према доступним подацима укупан дуг Града Загреба је у овом тренутку око 400 милиона куна (52 милиона евра) доспјелог дуга.

У граду, пак, тврде како извршавају све своје обавезе на вријеме.

Овај потез Министарства финансија поново би могао отворити сукобе и полемике на линији Славко Линић - Милан Бандић.

Посљедњи сукоб трајао је пуних годину дана. Наиме, Министарство финансија је донијело рјешење да је Град Загреб незаконито трошио децентрализована средства и да мора вратити 337 милиона куна у државни буџет. Но, Управни суд је то рјешење поништио и спасио Град од блокаде рачуна.

Осим Загреба инспектори ће провјеравати и градове Сплит, Осијек, Вараждин, Задар и Ријека. Како сазнају медији за провјеру је задужено око 100 инспектора министарства, а акција ће трајати до краја мјесеца. Управо неплаћање од стране државних институција у законски прописаним роковима један су од генератора раста дугова. Многи приватни привредници који послују с државним институцијама се жале да им држава на вријеме не плаћа испоручене услуге и на тај начин директно угрожавају приватни сектор.

Циљ акције

У Министарству финансија тврде да је циљ ове акције, између осталог, да покаже да за државу у надзирању поштовања закона нема великих и малих те да желе утврдити поштује ли држава своје обавезе. Међу 114 институција чије ће пословање бити надзирано је и осам Клиничких центара у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана