Хрватски Сабор усвојио “Lex Перковић”

Танјуг
Хрватски Сабор усвојио “Lex Перковић”

Загреб - Хрватски Сабор изгласао закон о испоручивању својих грађана са одредбом да ће она бити примjењивана само на кривична дjела почињена након августа 2002. године.

Ријеч је о Закону о правосудној сарадњи у кривичним стварима с чланицима ЕУ, који је ових дана изазвао велику пажњу јавности, па је назван “Lex Перковић”.

Сматра се да ће тај закон поштедити хапшења и испоручивања бившег високог функционера југословенске тајне службе Јосипа Перковића за којим је Њемачка почетком седмице поново расписала потјерницу због сумње да је учествовао у организовању убистава више хрватских дисидената, међу којима и некадашњег директора ИНЕ Стјепана Ђурековића.

Премијер Зоран Милановић најавио је јуче да ће закон о европском налогу за хапшење бити усвојен како је и предложен, а да ће премијерова Социјалдемократска партија (СДП) предложити измјене Устава којим би било укинуто застарјевање политички мотивисаних убистава.

Милановић је рекао и да само од Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) зависи да ли ће промјена Устава бити реализована.

Током гласања о овом закону посланици ХДЗ-а су напустили сједницу, јер, како су рекли, не желе да учествују у таквом удару на владавину права, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана